Erdő-, és bozóttüzeket okozott a katonai gyakorlatozás Franciaországban

Ki kellett üríteni csütörtökön hajnalban egy nyugdíjas otthont Marseille közelében, miután erdő-, és bozóttüzek fenyegetik a francia város környékét. A tüzeket valószínűleg a hadsereg tüzérségi gyakorlata okozta a magas hőmérsékletek és erős szelek közepette. A francia tűzoltóság szerint a lángok mintegy 400 házat fenyegetnek.

Franciaországban az utóbbi évek egyik legsúlyosabb erdőtüze miatt evakuálták a Marseille-től délre fekvő La Panouse nevű település nyugdíjas otthonát. A lakóknak csütörtökön, hajnali háromkor kellett elhagyniuk az intézmény épületeit, ezért sokan pizsamában távoztak a házakból a közelgő lángok elől.

Az erdő-, és bozóttüzek szerdán, Marseille keleti, Trois-Ponts nevű elővárosában keletkeztek. A lángok hatalmas, fekete füstje látható volt egész Marseille területén, a város lakóit pedig felbőszítette, hogy a tüzet a francia hadsereg tüzérségi gyakorlata okozta. A körzeti prefektus, Michel Sappin megerősítette, hogy a lángok feltehetően az ágyúzás miatt keletkeztek. A tisztviselő “hülyeségnek” nevezte a hadsereg gyakorlatozását a rendkívüli meleg, és erős szelek közepette.

A tüzek mintegy nyolc kilométer hosszan égnek, és csaknem 1200 hektárnyi területet pusztítottak el. A tűzoltóság szerint a lángok 400-500 házat fenyegetnek, ezért sokan sebtében kiköltöztek otthonaikból. A tüzek oltásába nyolc tűzoltó repülőgépet vetettek be a francia hatóságok.