Friss hírek

2010.06.10. 09:07

Policy Solutions: A választási győzelem után "ellustultak" a fideszes EP-képviselők

<p>A magyar EP-képviselők májusi teljesítményén komolyan éreztette hatását a választások után megváltozott politikai helyzet: a fideszes képviselők jóval kevesebbszer szólaltak fel a plenáris üléseken és kevésbé vettek részt a szakpolitikai munkában - áll a Policy Solutions szerdán közzétett elemzésében.</p>

A közpolitikai és politikai kommunikációs tanácsadó intézet elemzésében a 22 magyar európai parlamenti képviselő munkáját - felszólalásait, jogalkotó tevékenységét, illetve médiajelenlétét - vizsgálta. Az eddig kiemelkedően agilis fideszes EP-képviselők többsége a jelentés megfogalmazása szerint "hátradőlt" a parlamenti választási győzelem után, és szakpolitikai munka helyett sokuk inkább a Fidesz kormányzásának szimbolikus intézkedéseit támogatta. Így a trianoni békeszerződés 90. évfordulójának napján Gál Kinga védnökségével nyitott emlékkiállítást a magyar néppárti csoport. A Fidesz "zöld" felelősei azért hozták szokásos teljesítményüket - áll az elemzésben.

A szocialisták közül májusban Herczog Edit bizonyult a legaktívabbnak.

A jelentés szerint a jobbikos képviselők az áprilisi - feltételezhetően a választási kampánynak betudható - passzivitásuk után ismét "teljes vehemenciával" szólaltak fel az EP plenáris ülésein. Morvai Krisztina és Szegedi Csanád összesen 12 alkalommal szólt hozzá a strasbourgi vitákhoz.

Az MDF-es Bokros Lajos is visszatért az EP- be, és azt javasolta, hogy Brüsszelben is érdemes volna megfontolni a szakértők díjazásának és a képviselők autó-használatának csökkentését.

Az új magyar parlament felállása elhozta az első két hazatérőt is: a fideszes Schmitt Pál és a jobbikos Balczó Zoltán nemcsak parlamenti képviselőként, de az Országgyűlés vezetőiként - elnökeként és alelnökeként - tértek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!