Erdélyi látogatáson Sólyom László – a román sajtó a nemzeti lobogót hiányolja

A román nemzeti lobogót hiányolja több román hírforrás is Sólyom László erdélyi magánlátogatása kapcsán. Az egyik újság szerint az államfő távolságtartó volt a román sajtóval. A lapok többsége ugyanakkor tényszerű tudósításokat közöl, a fehéregyházi Petőfi-emlékműnél tett látogatásra összpontosítva.

A bukaresti Romania Libera napilap és a Realitatea hírtelevízió hiányolta a román zászlót a magyar nemzeti lobogó mellől, amikor a köztársasági elnök Gyulafehérvárra látogatott. A lap megjegyzi: az elnök fenntartásokkal viseltetett a román sajtó iránt, röviden nyilatkozott, és azt sem fordították le románra.

A terjedelmes írás szerzője megjegyezte, hogy román és magyar biztonságiak tucatja vigyázott Sólyom Lászlóra, bár magánlátogatásra érkezett Erdélybe. Míg a magyar kormányőrség az elnök köré tömörült, a román biztonságiaknak mindössze a fotósok taszigálása maradt feladatul – derül ki a cikkből.

A Realitatea hírtelevízió szerint Cosmin Covaciu Fehér megyei prefektus vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy miért hiányzott a román zászló a magyar köztársasági elnök látogatásainak helyszínéről.

A Ziua napilap kitér azokra a vitákra is, amelyeket az államfő látogatása okozott Budapesten.
Az újság állítása szerint az elnök baklövést követett el, amikor Gyurcsány Ferencet bízta meg helyettesítésével a március 15-i zászlófelvonáson.