Erdélyi körúton Sólyom László

Négynapos magánlátogatásra Erdélybe utazik a köztársasági elnök, Sólyom László gépe hétfő délután landol a marosvásárhelyi repülőtéren. Az államfő emlékhelyeket tekint meg, és egyházi vezetőkkel találkozik a következő napokban. Hétfőn a neves fürdővárosban, Szovátán keresi fel a Teleki Oktatási Központot.

Az elnök kedden a Segesvárhoz közeli fehéregyházi Petőfi-emlékműnél helyez el koszorút, itt vesztette életét Petőfi Sándor 1849-ben. Innen Gyulafehérvárra utazik, ahol a Római Katolikus Hittudományi Főiskola kispapjaival találkozik, majd a műemlék-épületeiről híres, Europa Nostra-díjas Torockóra látogat.

A bonchidai Bánffy-kastélynál tett látogatása után szerdán a Kossuth-díjas Kallós Zoltán néprajzkutatóval találkozik, este pedig ott lesz a kolozsvári Magyar Operában a nemzeti ünnep alkalmából rendezett díszelőadáson. Itt Markó Béla RMDSZ-elnökkel mond majd beszédet.

Sólyom László március 15-én, csütörtökön a Partiumi Keresztény Egyetemre látogat, ahol Tőkés László református püspökkel, az egyetemi tanács elnökével mond köszöntőt az intézet ünnepségén, majd Tempfli József római katolikus megyéspüspökkel folytat megbeszélést.

Erdélyi körútja miatt az államfő nem vesz részt itthon a március 15-i zászlófelvonáson, de a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán már ott lesz.

A köztársasági elnök februári látogatásán ígérte meg, hogy gyakran tér majd vissza Erdélybe.