Erdélyben jártak a hernádszentandrásiak

Hernádszentandrás – Rendhagyó irodalomóra az autóbuszon, időutazás a dicső múltba.

Hernádszentandrás önkormányzata erdélyi utazást szervezett a Hernádszentandrás komplex telep TÁMOP-programja keretén belül. A kirándulás célja az volt, hogy megismerjék azoknak a személyeknek az életét, útját, munkásságát, akik nagy hatással voltak a történelmünk alakulására.

A négynapos kiránduláson – amely ez év őszén történt – a telepes programban részvevő gyerekek, szülők, szakmai segítők vettek részt. Az első napon Nagyváradon jártak. Az Ady Endre Múzeumba látogattak el úgy, hogy a buszon egy rendhagyó irodalom óra keretében készültek fel a látnivalókra. Délután Kolozsvár volt az úticél, majd Marosvásárhely következett. Kolozsváron a Szentmihály templom és Mátyás király szülőháza nevezetességeit nézték meg. Marosvásárhelyen a Kultúrpalotát és Szent Imre herceg templomot. Szovátán az egyik legfontosabb turisztikai látványossággal, a Medve-tóval ismerkedtek.

Meglátogattak egy gyermekotthont látogattak is. A hernádszentandrási gyerekek találkozhattak hasonló korú gyerekekkel. Megtapasztalhatták azt a munkát, ami azért folyik, hogy minden árva gyerek lehetőséget kapjon család nélkül is teljes életre. A közös nap eltöltését Böjte Csabával való találkozás zárta.

A hazautazás során útba ejtették Bonchidát, ahol a Bánffy- kastély meglátogatása volt a cél. A valahai kis Versailles-ként emlegetett kastély ma már csak romjaiban látható, de lehetőséget teremtett egyfajta időutazásra a múlt dicső korába.