Érdekességek a mai napról: 11.14.

By Pusztai Sándor
New York, tőzsde
New York, tőzsde
153 éve elkészült a fizikus és feltaláló Jedlik Ányos dinamója. Csallóközben, Jedlik István néven született a világhírű fizikaprofesszor.

Az Ányos nevet a bencés rendben kapta, miután 1817-ben Pannonhalmára ment teológiát tanulni. Ezzel párhuzamosan Pesten fizikát, matematikát, filozófiát és történelmet is tanult, így 1822 őszén Pesten bölcsészdoktorrá, Győrött pedig tanárrá avatták. 1825-ben szentelték pappá, majd a győri akadémián tanított, ahol számos elméletet és találmányt dolgozott ki. Az ő nevéhez fűződik többek közt a szódavíz-előállító készülék és a forgómotor feltalálása. 1831-től a pozsonyi akadémián, 1840-től pedig a pesti egyetemen tanított, közben foglalkozott fénytannal, elkészítette a szén-cink elemet és megjelent Súlyos testek természettana című könyve is. Dinamóját 1859-ben készítette el, élete hátralevő negyven évében pedig összesen mintegy 80 találmányt valósított meg részben vagy teljesen. Több tudományos társulat választotta örökös tagjául, rektora és prorektora volt a pesti egyetemnek, halála után több utca és intézmény vette fel a nevét.

247 éve látta meg a napvilágot Robert Fulton amerikai mérnök, feltaláló, az első működő gőzhajó megalkotója.

149 éve született Leo Hendrik Baekeland, a Velox fotópapír és a bakelit feltalálója. Leo Hendrik Baekeland, a belga származású amerikai kémikus egyik fő találmánya a Velox fotópapír, mely elődeihez képest azért volt kiemelkedő jelentőségű, mert műfény-megvilágítással kerülhettek rá a képek (a korábbiakat napfényre kellett kitenni). Az ő nevéhez fűződik a bakelit nevű szintetikus polimer is, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható és formatartó műanyagnak bizonyult, és a celluloiddal szemben nem volt kifejezetten gyúlékony sem. Baekeland 1911-ben alapította meg a General Bakelite Company nevű cégét, mely évi 200 ezer tonna bakelitet állított elő.

90 éve hangzott el az első adás, amit a BBC sugárzott.

64 éve megszületett a brit trónörökös, Károly, Fülöp herceg és II. Erzsébet gyermekeként. Eredeti nevén: Charles Philip Arthur George Károly herceg tanulmányait a Trinity College-ban Cambridge-ben és a Walesi Egyetemen végezte. 1958-tól Chester és Carrick grófja, Renfrew bárója, 1969 óta Wales hercege, Cornwall és Rothesay hercege. 1973-tól a királynő személyes tanácsadója, 1974-től tagja az ügyvédi kamarának, 1975 óta a Szent György Társulat elnöke, 1976-tól a Walesi Egyetem kancellárja. 1977 óta a Prince’s Trust Alapítvány, 1982-től a Királyi Erdészeti Társaság elnöke. Címe: Kensington Palace, London W.8., illetve Highgrove House, Doughton, Nr. Tetbury, Gloucester, England.

43 éve indult le az Apollo–12 útjára indult a Hold felé.

15 éve először lehetett magyar részvényt vásárolni a New York-i tőzsdén. A Matáv papírjai jelentek meg a New York-i tőzsdén, 730 Ft-os áron.

364 éve Samuel Pepys bejelentette, hogy sikeres vérátömlesztést végzett kutyákon.

293 éve 1666. 11. 14. Augsburgban megszületett Johann Georg Leopold Mozart osztrák muzsikus, Wolfgang Amadeus Mozart apja.

94 éve Jan Masaryk vezetésével megalakult Csehszlovákia.

20 éve Billy Idollal és Sammy Hagarral az élen 20 ezer motoros vonult fel a 16. Live Ride rendezvényen.