Erdei Tamás: 2007 a megtisztulás éve a vállalati szektorban, sok csőd várható

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója szerint a megszorítások hatására 2007 a megtisztulás éve lesz a vállalati szektorban, sok csődöt várnak. Erdei Tamás egyebek mellett erről is beszélt a pénzintézet éves sajtótájékoztatóján csütörtökön. Az MKB adózás előtti eredménye 23,1 milliárd forint volt tavaly, ami csaknem 16 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A bank még idén ősszel belép az élet- és vagyonbiztosítási piacra, és további terjeszkedést tervez a szomszédos országokban – mondta a pénzintézet vezetője.

Az MKB mérlegfőösszege tavaly 1843 milliárd forintra nőtt, ami 12,2 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A bank üzleti eredménye 2006-ban megközelítette a 35 milliárdot, ez 36,4 százalékos növekedés a 2005-ös adatokhoz képest. A céltartalékkal csökkentett adó előtti eredmény 23,1 milliárd forint volt tavaly, ami 15,9 százalékos javulás az előző évhez viszonyítva – ismertette a főbb pénzügyi eredményeket Erdei Tamás.

Az MKB elnök vezérigazgatója szerint a nagyvállalati üzletágra tavaly a szinten tartás volt jellemző, elsősorban a kockázatok növekedése miatt. A bank mérlegében a lakossági és a kkv-kör dinamikus növekedése volt a meghatározó 2006-ban – mondta Erdei Tamás. A lakossági szegmensben komoly piaci igény jelentkezett például a lakáshitelek és különböző megtakarítási termékek iránt. A kamatadó bevezetése jelentős mértékű átrendeződést jelentett a bankpiacon, a hagyományos betéti konstrukciókból a befektetési alapok irányába áramlott a pénz – közölte a bank vezetője. 2006-ban 220 ezer lakossági és 40 ezer vállalati ügyféllel rendelkeztek és 16 új fiókoz nyitottak, így az év végére 67-re nőtt a számuk – mondta Erdei Tamás. A pénz- és tőkepiac, valamint a kötvénypiac üzletágak is sikeres évet zártak, a faktoring területén pedig piacvezetővé váltak, 30 százalékra növelve piaci részesedésüket – számolt be az eredményekről az MKB elnök-vezérigazgatója.

Tavaly májusban megszerezték a bolgár MKB Unionbank 60 százalékos tulajdonrészét és októberben pedig 55,3 százalékot szereztek a román MKB Romexterra Bankban – ismertette a 2006-os felvásárlásokat Erdei Tamás. Ezek jelenleg kis- középbankok, amelyeket saját erőből, organikusan terveznek fejleszetni. A Romexterra esetében az eredmények duplázását várják idén, és 35 új fiókot nyitnak Romániában. Bulgáriában pedig 10 fiókkal tervezik növelni a fiókok számát – mondta a bankvezér.

Ellentétben bizonyos elemzésekkel, a megszorítások ellenére nem tapasztaltak drámai romlást a lakossági kihelyezéseknél, pontosan fizetnek az ügyfeleik – közölte Erdei Tamás. Nincs jele igénycsökkenésnek a lakosság oldaláról, sőt, a lakáshitel és autólízing területeken növekedés történt az MKB-nál – tette hozzá.

Az idei évnek óvatos tervezéssel indultak, mert nehéz megítélni a tendenciákat, hogy a lakosság és a vállalatok hogyan reagálnak a megszorításokra – közölte Erdei Tamás. 2007-ben további jelentős beruházásokat terveznek, egyebek mellett 10 új fiókot nyitnak az országban – hangzott el a sajtótájékoztatón. 2007-ben az MKB belép az élet- és vagyonbiztosítási piacra, az engedélyezési kérelmeket már beadták a felügyeletnek – mondta az elnök-vezérigazgató. Közös társaságokat hoznak létre két vezető német biztosítóval, amelyek Magyarország mellett Romániában és Bulgáriában is megjelennek – közölte Erdei Tamás, aki arról is beszámolt, hogy további akvizíciókat terveznek a régióban.