Friss hírek

2009.04.30. 11:13

SERTÉSINFLUENZA - Működnek a hőkamerák Ferihegyen

<p>Négy hőkamerát állítottak működésbe csütörtökön kora reggel a Ferihegyi Repülőtéren az új influenzavírus miatt. A berendezések az érkező utasok testhőmérsékletét figyelik, és ha valakinek 38 Celsius foknál magasabb a hője - azaz lázas - egyből orvoshoz kísérhessék.</p>

A Ferihegyi Repülőtér 2/A és a 2/B terminálján is két-két hőkamera működik csütörtök reggel hat óra óta - mondta el a Független Hírügynökség kérdésére Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője. A berendezéseket úgy helyezték el, hogy minden érkező utasnak át kell mennie előtte, sehogy sem lehet kikerülni. Még azokat is figyelik a hőkamerák, akik nem Magyarországra jöttek, hanem csak átutaznak.

A hőkamera kimutatja, hogyha az előtte elhaladó testhőmérséklete meghaladja a 38 Celsius fokot, azaz lázas. Hogyha valakiről ez kiderül, azonnal az orvosi szolgálathoz kísérik, majd onnan - a vizsgálat eredményétől függően - elképzelhető, hogy azonnal kórházba szállítják.

Emellett csütörtöktől már minden olyan utas adatait rögzíti az ÁNTSZ, aki a fertőzött térségekből érkezik, ez elsősorban az Észak- és Közép-Amerikából jövőket érinti.

Ahogyan korábban a Független Hírügynökség is beszámolt róla, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 6 fokozatú skálán elrendelte az 5-ös riasztási fokot. Ezt akkor teszik, hogyha a betegség ugyanannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakul ki. A WHO szerda esti adati alapján a vírus felbukkanása óta összesen 148 embernél bizonyosodott be a fertőzés és közülük nyolcan haltak meg. Az áldozatokat Mexikóból és az Egyesült Államokból jelezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!