Építőipari munkaerőhiány: megoldatlan problémák

Akt.:
A cél, hogy egyre kevesebb védősisak árválkodjon a hazai építkezéseken
A cél, hogy egyre kevesebb védősisak árválkodjon a hazai építkezéseken - © Fotó: ÉKN
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Jobb munkakörülmények, a szakmunka megbecsülése és gyakorlati oktatás a kulcs.

Az építőipar az elmúlt időszakban egyre nagyobb lendületet vett Magyarországon, az egyetlen, amely a tartós növekedést akadályozhatja, az ágazatban tapasztalható súlyos munkaerő- és szakemberhiány. A szakértők szerint ennek érdekében szemléletváltásra van szükség: fel kell ismerni, hogy a bérek emelésén kívül a szakemberek számára jobb munkakörülményeket kell nyújtani, biztos alapokon nyugvó gyakorlati oktatásra, valamint a szakmunka megbecsülésére van szükség.

A kivitelezői kapacitáshiány továbbra is erőteljesen megnehezíti a rendelésállomány teljesítését az egész szektorban. A jelentős számú megkezdett kivitelezés ellenére is jól látszik, hogy több hónapos csúszást szenved szinte minden beruházás.

Munkakörülmények javítása

Az utóbbi néhány hónapban a béremeléseknek köszönhetően elkezdtek hazajönni a külföldön dolgozó magyar szakemberek, azonban még mindig jelentős a kivándorló és a környező országokba rendszeresen ingázó szakmunkások száma. A magasabb bérezés nem csupán az egyetlen ok, amely a külföldi munkavégzésre sarkallja őket. A Nyugat-Európában tapasztalható jobb és biztonságosabb munkakörülmények, a fix munkaidő és az egyéb juttatások vonzóvá teszik számukra az ország elhagyását. Az elvándorlást tetézi az elöregedés az ágazatban, sok a nyugdíjközeli vállalkozó, akik után nem jönnek újak.

Az Új Ház Centrum szakértői szerint az építőipari szakiskolákban végzettek közül 10-ből 2 fiatal marad csupán szakmában. „Ennek oka az építőipar alacsony presz­tízse, a fejlődés, az előrelépés lehetőségének hiánya” – vélik az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakemberei. A munkakörülmények javítása elengedhetetlen az építőipari munka vonzóbbá tételéhez. A lakosság nagy részének nagyjából ugyanaz jut eszébe az építkezéseken végzett munkáról: nehéz, piszkos, ki van téve az időjárás viszontagságainak. Ezzel ma nehéz vitatkozni, de a munkavégzés körülményeinek, a munkahely biztonságának, a pihenőidő helyének és körülményeinek javításával, korrekt munkaidőkeret előírásával sokat lehetne javítani a dolgozók helyzetén. Sokkal szigorúbb alapkövetelményeket kellene kötelezővé tenni. Ezek nélkül biztosan nem sikerül az építőipar presztízsét emelni, márpedig jelentős részben a bérezésben és a minőségi munkakörülményekben mutatkozik meg a szakma megbecsülése, ami idevonzhatja az utánpótlást.

Kilátások

Látható, hogy az iparági szereplőknek együtt kell tenniük a mindnyájukat érintő probléma ellen, különben az építőipar még kedvező gazdasági környezetben sem tudja hozni az elvárható növekedést, mert teljesen megnyomorítja a munkaerőhiány.

ÉM-SZB


Váradi Bertalan
Szalaszend - Észak-Abaújban kevés­­­ a munkahely, de a határon túl tárt karokkal várják a munkavállalókat. Néhány éve új munkaerőpiacot fedeztek fel maguknak az Észak-Abaújban élő emberek. Szlovákiába járnak dolgozni, ahol több lehetőség is adódik a számukra: dolgozhatnak gyártósornál, baromfifel...

Nem mindig szabályos a foglalkoztatás (illusztráció)
Miskolc - Trükköznek a munkáltatók, jelezte lapunknak, az Északnak több olvasónk is. Mint kiderült, történetük nem egyedi. Ahány ember, annyiféle történet. A nekünk nyilatkozó munkavállalók kérték, teljes nevüket ne írjuk meg, hiszen rögtön veszélybe kerülne az állásuk. Alexandra friss diplomá...