Enyhül a fagyos hangulat: kárenyhítő megegyezés

Jakab Ferenc
Jakab Ferenc

Nyíregyháza – Azok kapnak kártértérítést a Kárenyhítési Alapból, akik ebbe beléptek. Az Alapba körülbelül 600 millió forintot fizettek be a termelők, míg a kormány 5 milliárd forinttal egészíti ki az összeget.  

16:45: Enyhül a fagyos hangulat

– Részeredmény, de reményt ad a könnyűnek éppen nem ígérkező folytatáshoz – kommentálta szerkesztőségünkben a fagykár enyhítéséről elfogadott megállapodást Jakab Ferenc, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Demonstrációs Bizottság elnöke.

A késő estébe nyúlva szövegezett egyezség konkrét intézkedéseket rögzít, de még számos nyitott kérdést tartalmaz. Törvénymódosítás szükséges például az 50 ezer forintot meghaladó összegű áfa visszaigényléséhez, parlamenti és uniós jóváhagyás a 2 millió forint éves árbevétel alatti termelők hiteléhez.

A pontos kárfelmérés befejezése után dől el, hogy hányan igényelhetik a belterületi ültetvények után a hektáronkénti 40 ezer forintos egyszeri támogatást, hogyan kezelik a bankok a 80 százalékos állami garanciával kínált kedvezményes hiteleket.

Az agrárkormányzat elfogadta, hogy a közmunkaprogramot kiterjesszék az ültetvényekben foglalkoztatottakra is, a kivitelezés módjáról azonban még két szaktárcával is egyeztetni kell. Mindent összevetve mintegy 9 milliárd forint mozdulhat meg a kárenyhítés intézkedései nyomán.

13:10: Ettől többet nem lehetett kihozni a tárgyalásokból. Ez a pénz nem elegendő a tragikus helyzet kezeléséhez, de megpróbálunk olyan rendezőelveket kidolgozni, amelyek lehetővé teszik, hogy a termés, így bevétel nélkül maradt termelőknek esélye legyen befejezni az idei és elindítani a következő évet.

A túlélés is nehéz feladat lesz – kommentálta a hétfő este tető alá hozott kárenyhítési megállapodást Szántó Csaba, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetségek Országos Szövetségének megyei alelnöke.

Hozzátette: két évi munka költségeit lehetetlen kigazdálkodni egy év bevételeiből, az ágazatban egyszerűen nincs ilyen jövedelemtermelő képesség. Emlékeztetett: a gazdák csaknem teljes évi befektetéseik után legjobb esetben is 2008 őszén juthatnak bevételekhez.

– A megállapodás eltér a tervezett és remélt változattól, de az Európai Unió közös agrárpolitikája illetve a kormány hozzáállása miatt ettől többet nem tudtunk elérni. A szaktárca kiegészítése megtartja a reményt a könnyűnek messze nem ígérkező folytatáshoz. A további tennivalóink: várhatóan 2-3 héten belül befejezzük a pontos kárfelmérést, majd (a MAGOSZ képviselője, falugazdász, termelő és szakértő alkotta) bizottságok hagyják jóvá a jogosultságot és teszik meg a konkrét intézkedéseket – tekintett előre Szántó Csaba.

9:12: Megállapodtak a gazdák és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a fagykár enyhítésének módjáról tartott, hétfő késő estébe nyúló egyeztetésen. A két fél abban egyezett meg meg a nyíregyházi tárgyaláson, hogy a termelők 9 milliárd forint támogatást, kedvezményes hitelt és kölcsöngaranciát kapnak. Az idénymunkások közmunkás foglalkoztatásáról is megállapodás született.

Azok kapnak kártértérítést a Kárenyhítési Alapból, akik ebbe beléptek Az Alapba körülbelül 600 millió forintot fizettek be eddig, ezzel szemben a kormány 5 milliárd forintot rak be.

A minisztérium 40 ezer forint hektáronkéni előleget biztosít a 100 százalékos fagykárt szenvedetteknek, valamint azoknak, akik belterületi ingatlanok tulajdonosai – és így nem léphettek be ebbe a rebdszerbe – ezer négyzetméteres minimális határ felett. A fagykárok enyhítésére így, a különböző támogatási formákkal, például kamattámogatással kiegészítve, összesen csaknem 9 milliárd forintos támogatást nyújtanak.

– Nyéki Zsolt –