Enyhítették a pakisztáni atombomba atyjának házi őrizetét

Egy pakisztáni bíróság hétfőn engedélyezte, hogy a négy éve házi őrizet alatt álló Abdul Kadir Khan atomtudós az ország határian belül meglátogathassa közeli hozzátartozóit. A pakisztáni atombomba atyja azóta nem hagyhatta el otthonát, hogy 2004 februárjában egy televíziós interjúban bevallotta: atomtitkokat adott át Iránnak, Líbiának és Észak-Koreának.

A döntést hozó iszlámábádi bíróság szerint nem lehet korlátozni, hogy Khan meglátogathassa közeli hozzátartozóit Pakisztánban a megfelelő előkészületek után. A bíróság ugyanakkor megtiltotta az atomtudósnak, hogy a nukleáris témákban a sajtónak nyilatkozzon. Július elején Khan egy interjúban azt állította, hogy Pervez Musarraf pakisztáni elnök és a hadsereg is tudott arról, hogy nukleáris technológiákkal kereskedik.

A döntést azután hozták, hogy Khan felesége bíróság előtt támadta meg a férjére kirótt utazási korlátozást. A pakisztáni atombomba kifejlesztése után nemzeti hősként tisztelt Khan 2004 februárjában egy televíziós interjúban vallotta be, hogy atomtitkokat adott át Líbiának, Iránnak és Észak-Koreának. Az ennek ellenére még mindig népszerű atomtudóst másnap Pervez Musarraf elnök kegyelemben részesítette, de azóta házi őrizet alatt tartották iszlámábádi villájában.