Enyhe tél – kevesebb kátyú, kevesebb kártérítés

Országos szinten kevesebb mint feleannyi, a fővárosban pedig tizedannyi kátyú keletkezett az elmúlt télen, mint egy évvel ezelőtt. Ez részben az igen enyhe időjárásnak köszönhető, Budapesten pedig hozzájárult az eredményhez, hogy folyamatosan újítják fel az utakat. A fővárosban tizedannyi kártérítési igény érkezett a közterület fenntartóhoz, mint egy évvel korábban. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy a közútkezelő társaságok mennyi pénzt takarítottak meg a kevesebb kátyú miatt, hiszen bőven akadt ehelyett dolguk: más úthibákat javítottak, vagy például az útszéli növényeket gondozták.

Az országban jelenleg körülbelül 108 ezer kátyút tartanak nyilván, tavaly ilyenkor ez a szám még 250 ezer volt. Részben az enyhe idő miatt nem keletkeztek újabb hibák, illetve a kegyes időjárás miatt a téli hónapokban is folyamatosan tudtak javítani a szakemberek – mondta el a Független Hírügynökségnek Szőnyi Zsolt, a Magyar Közút Kht. szóvivője.
Hozzátette: az elmúlt egy év alatt 1,3 millió kátyút javítottak ki, ehhez pedig 104 ezer tonna aszfaltot használtak fel. Szőnyi Zsolt elmondta azt is, hogy a kevesebb kátyú és csúszós út miatt felszabaduló pénzt átcsoportosították és folyamatosan végzik az útkarbantartást. Az utak mentén a növényeket gondozzák, az árkokat tisztítják, vagy például a rossz állapotú KRESZ táblákat cserélik ki.

A fővárosban pedig még jobb a helyzet, hiszen ott tizedannyi kátyú keletkezett a télen, mint az előző szezonban. Néhány nappal ezelőtt Budapest főútvonalain és autóbuszvonalain – valamivel több mint 1000 kilométeren – 230 kátyúról tudtak a szakemberek, szemben az egy évvel ezelőtti 2800-zal. Esztergályos Gábor, a Fővárosi Közterület-fenntartó főépítés-vezetője szerint a kedvező adatok csak részben köszönhetők az enyhe télnek, hiszen ahhoz a tavalyi útfelújítások is hozzájárultak.

Esztergályos Gábor elmondta azt is, hogy az elmúlt évben is fizettek kártérítést azoknak az autósoknak, akiknek bizonyíthatóan egy kátyú miatt rongálódott meg a járművük. Pontos számokat nem tudott, de azt közölte, hogy arányaiban ez is hasonlít az úthibák keletkezéséhez, tehát csak 10-15 százaléka volt az ilyen bejelentés a tavalyinak. Elmondása szerint hetente két-hárman jelentkeznek fényképpel ilyen probléma miatt, míg az előző télen egy külön irodát kellett felállítani a bejelentések kezelésére.Sporthírek