Friss hírek

2007.12.03. 16:19

"Nyitott ház" januártól az Iparművészeti Múzeum

<p>Hosszútávú stratégia, a történeti és kortárs gyűjtemények bemutatása és feldolgozása, valamint az intézmény mai arculatának kialakítása - ezeket a fő irányokat jelölte meg az Iparművészeti Múzeum december 1-jével kinevezett új főigazgatója. Renner Zsuzsanna erről hétfőn beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.</p>

Az idén száztizenegy éves Iparművészeti Múzeum aktuális céljainak megerősítése mellett, Renner Zsuzsanna főigazgatói programjában az intézmény identitásának újrafogalmazását tartja az egyik legnagyobb kihívásnak. Ki kell alakítani egy huszonegyedik századi Iparművészeti Múzeumot - hangsúlyozta a főigazgató. Az áttöréshez modernizációra van szükség, egy hosszútávú stratégia megfogalmazására, tette hozzá Renner Zsuzsanna.

Az időszaki kiállítások és múzeumi programok mellett, új programként jelölte meg a főigazgató a párbeszédet a kortárs iparművészet és formatervezés művelőivel. Renner Zsuzsanna hangsúlyozta: azt szeretné, ha a múzeum gyűjtő és kutató helye lenne az egykori és mai iparművészet tárgyi anyagának.

Kiaknázatlan lehetőségnek nevezte a főigazgató a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum és a Nagytétényi Kastélymúzeum gyűjteményeit. A jövőben "múzeumcsaládként" erősíti az anyaintézményt a két múzeum. Az Iparművészeti Múzeum kiállítási terve is erre épül, a történeti anyag, valamint a kortárs iparművészeti és design bemutatása mellett, az ázsiai kultúrák művészetének megismertetése is a múzeum fő feladatává válik, hangsúlyozta Renner Zsuzsanna.

Az Iparművészeti Múzeumban januártól elindul az úgynevezett "nyitott ház" program. Ez azt jelenti, hogy szerdánként, havonta kétszer, estig nyitva tart az intézmény, közölte Renner Zsuzsanna. Ahhoz, hogy modern múzeummá váljon az Iparművészeti, közérthetően kell a közönség elé tárnia a gyűjteményét, fogalmazott a főigazgató.

Renner Zsuzsanna 1990-től muzeológusként, majd 1994-től főmuzeológusként dolgozott az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumában. 2003-tól a Hopp Múzeum igazgatói posztját töltötte be.

Az Iparművészeti Múzeum főigazgatói posztja augusztus 31-én üresedett meg, amikor Hiller István, oktatási és kulturális miniszter visszavonta az addigi főigazgató, Takács Imre vezetői megbízatását. Renner Zsuzsanna december 1-jétől tölti be az Iparművészeti Múzeum főigazgatói posztját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!