ENSZ-segélykérelem a szárazságtól sújtott Szíriának

Nagyjából egymillió ember vesztheti el megélhetését a súlyos szárazsággal sújtott Szíriában – figyelmeztetett pénteken az ENSZ, húszmillió dolláros (3,5 milliárd forintos) segélyt kérve az országnak. Szíriában negyven éve nem volt olyan nagy szárazság, mint idén, és a helyzet már csak jövő tavasszal javulhat – ha nem marad el az eső egymás utáni két évben.

Szíria az elmúlt négy évtized legsúlyosabb szárazságával, és emelkedő alultápláltsággal néz szembe – figyelmeztetett Elisabeth Byrs, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője. A szír kormány becslése szerint egymillió ember, főleg állattartók és megélhetési földművesek veszíthetik el megélhetésüket.

Byrs elmondása szerint majdnem hatvanezer pásztor vesztette el összes állatát, és további 47 ezren jószágaik felét. A szír kormány ugyan kölcsönzött takarmányt az állattartóknak, és állatorvosi gyógyszerekkel is ellátták őket, de az igényelt segítség meghaladja Damaszkusz erőforrásait – közölte a húszmillió dolláros (3,5 milliárd forint) adományt kérő OCHA.