ENSZ Közgyűlés – Obama: 30 ezer újabb békefenntartót ajánlottak fel a tagállamok

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Barack Obama amerikai elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának nyitóülésén a világszervezet New York-i székházában 2015. szeptember 28-án. MTI
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Barack Obama amerikai elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának nyitóülésén a világszervezet New York-i székházában 2015. szeptember 28-án. MTI - © Fotó: KKM / Kovács Márton
New York, 2015. szeptember 28., hétfő (MTI) – Az ENSZ több mint félszáz tagállama újabb mintegy 30 ezer katonát és rendőrt ajánlott fel a világszervezet békefenntartó küldetéseihez – jelentette be hétfőn New Yorkban Barack Obama amerikai elnök.

Obama a békefenntartás erősítéséről és modernizálásáról szóló magas szintű ENSZ-konferencián elnökölt.

A felajánlás messze meghaladta az amerikai tisztségviselők által korábban megnevezett 10 ezres célszámot. Ugyanakkor az Egyesült Államok, amely a békefenntartó műveletek költségvetésének mintegy egy negyedét finanszírozza, kevesebb mint 100 rendőrrel és katonával járul hozzá a kéksapkás missziókhoz, és nincs jele annak, hogy nagyobb erőket kíván vezényelni a válságövezetekbe.

Az amerikai elnök közölte, hogy az Egyesült Államok megduplázza a világszervezet békefenntartó küldetéseiben részt vevő katonái és rendőrei számát, logisztikai támogatást ajánl fel az ENSZ-erőknek, beleértve a légi és a tengeri szállítást, kész repülőtereket és táborokat kiépíteni a kéksapkásoknak, valamint kiképzést és műszaki segítséget biztosítani számukra.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s