ENSZ ellenőrök egy japán atomerőműnél

Vasárnap Japánba érkeztek a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) ellenőrei, hogy megvizsgálják a júliusi földrengésben megsérült Kariva atomerőművet, ahol a természeti csapás után radioaktiv szivárgást észleltek. A nemzetközi ellenőrzést az erőműnek otthont adó tartomány kormányzata kérte, hogy eloszlassa azokat a híreszteléseket, hogy a szivárgás súlyosabb volt, mint amit az üzemeltető cég elismert.

Az IAEA ellenőrei hétfőn kezdik meg a világ legnagyobb atomerőművének átvizsgálását, és a várakozások szerint egészen csütörtökig maradnak az erőműben.

A július 16-i, a Richter-skála szerint 6.8-as erősségű földrengés után előbb radioaktiv víz szivárgott a tengerbe, majd egy sérült szűrőnél érzékletek szivárgást. A Kariva-erőművet üzemelő társaság az eset után közölte, hogy a szivárgás nem veszélyeztette a környéken lakók egészségét, ennek ellenére Niigata kormányzata nemzetközi ellenőrzést kért, a tartományban elterjedt “káros híresztelések” miatt. A lakosok attól tartottak, hogy jóval több radioaktiv anyag került a szabadba, mint amit hivatalosan elismertek.

Atomszakértők szerint az erőmű biztonságosnak bizonyult, és a “minimálisként” jellemzett szivárgást emberi hibával magyarázták.

Az erőművet üzemelő társaság becslése szerint csak egy év múlva indulhat újra az áramtermelés a létesítményben a különböző ellenőrzések miatt. A természetes energiaforrásokban szegény Japánban jelentős szerep jut az atomerőműveknek az áramtermelésben: energiaszükségletének több mint harminc százalékát nukleáris erőművek szolgáltatják.