ENSZ-BT határozat a szomáliai kalózok ellen harcra

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden egyhangúan elfogadta a szomáliai kalózok elleni harcról szóló határozatot. A BT felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vezényeljenek hadihajókat és harci gépeket az afrikai ország partvidékének közelébe, és aktívan vegyenek részt a kalózok elleni harcban.

A francia tervezet alapján elfogadott 1838-as határozat felszólít minden, a hajózási biztonságban érdekelt országot, hogy aktívan vegyenek részt a kalózok elleni harcban a Szomália közelében lévő nemzetközi vizeken. A határozat a szükséges eszközök használatára szólítja fel az országokat a kalóztevékenység visszaszorítására – a nemzetközi jog betartásával.

A BT júniusban már elfogadott egy hasonló határozatot, amelyben lehetőséget adtak a különböző országoknak, hogy a szomáliai átmeneti kormány tudtával az afrikai ország vizeire behatolva küzdhessenek a kalózok ellen.

Közben a majdnem két hete elrabolt ukrán fegyverszállító hajót fogva tartó kalózok közölték, hogy már közel állnak a megegyezéshez. A Faina nevű, egyebek mellett 33 tankot, és gránátvetőket szállító teherhajót fogva tartó tengeri rablók szóvivője nem árulta el, hogy mekkora váltságdíjról szólnak a tárgyalások. A kalózok először 33 millió dollárt (6 milliárd forint) követeltek, de később már húszmillió dollárra (3,6 milliárd forint) csökkentették az összeget.