Ennyi minden, ingyen?

Ennyi minden, ingyen?
Már ma délelőtt sok érdeklője akadt a miskolci, háromnapos Városi Egészségnapnak.

– Sírni tudnék örömömben – foglalta össze a Városi Egészségnapról a véleményét egy asszony. Azzal, azonban, hogy lefotózzuk Szabados Károlynét (63), várni kellett, mivel valóban sírva fakadt, s így nem akart bekerülni az újságba.

– Csodálatos, hogy ilyen lehetőséget teremtenek: nem kell beutaló, nem kell sorszám, nem kell órákig várakozni, szinte pillanatok alatt egy sor egészségügyi szűrést elvégeznek bárkin, ingyen. Mikor hallottam a lehetőségről, nem akartam elhinni, hogy ilyen létezhet – lelkendezik. Arra a kérdésre azonban nem tudja a választ: vajon a szervezett szűrővizsgálatokon, mint például az emlőszűrés, miért olyan alacsony a részvétel.

Ismerős a sorban

A júniusi, hasonló, egynapos rendezvényről már jól ismert alakot fedezünk fel a Városháza udvarán: az akkor bemutatott Bányai Lászlóét, akinek már szinte betelt a szűréseket igazoló pontgyűjtő lapja.

– Épp csak ott nem voltam még, ahová csak nők mehetnek – mondja -, de azért még szétnézek, ahová a múltkor nem jutottam el, még beállok. Eddig mindenütt csupa jó eredményt gyűjtött be. S mint kiderül, egyedül azt fájlalja, hogy a felesége ezúttal sem kísérte el. Pedig sok szép évtized áll mögöttük, s még sokban reménykedik is, aminek azonban mindkettőjük egészsége is feltétele.

Ha már itt van…

A másik helyszínen, a virágóra melletti információ sátornál kiderül: nem mindenki ilyen avatott. Tomán Lászlóné (56) például szinte véletlenül vetődött erre, a közeli bankban járt, úgy figyelt fel a nyüzsgésre. A kétnapos szűrési lehetőségek hallatán elámul:

– Ennyi minden, ingyen? – S bár mint mondja, rendszeresen eljár orvoshoz, s jók a tapasztalatai, általában mindenhová egyeztetett időre mehet, s csak kisebb csúszásokat tapasztalt, azért pénteken mégis eljön, s megvizsgáltatja magát. Úgy véli, ezzel azok is így lehetnek, akik egyébként kevésbé törődnek az egészségükkel.

– Egy-egy ilyen akcióval jobban rá lehet venni az embereket.

SzK