„Ennél szebb pálya nincs”

A minisztériumi kitüntettek
A minisztériumi kitüntettek - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Kiváló szakmai munkájukért kaptak elismerést a Miskolci Tankerületi Központhoz tartozó pedagógusok.

Ma nem tanítani, hanem ünnepelni jöttünk. Azokat a pedagógusokat ünnepeljük, akik szinte láthatatlanul végzik felelősségteljes munkájukat – fogalmazott dr. László István, a Miskolci Tankerületi Központ igazgatójapéntekenp, az Avasi Gimnázium színháztermében megrendezett pedagógusnapi ünnepségen. Úgy folytatta: – Tudom, talán sok pedagógus úgy érzi, hogy a javakat kiskanállal mérik számukra, de nagy zsákkal a feladatokat. Köszönet a sokszor erőt próbáló, de gyümölcsöző munkájukért.

A tanárképzést mindig kiemelten fogom kezelni.” dr. Horváth Zita

A tankerületi igazgató emlékeztetett: szinte mindenki emlékszik saját diákkorából olyan pedagógusra, aki meghatározó személy volt az életében, kedvessége, türelme, tudása és kitartása miatt.

Nincs szebb

Az ünnepségen részt vett dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (egyelőre felkért) felsőoktatási helyettes államtitkára is, aki korábban a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese volt. Ő arról beszélt, hogy bizony az elmúlt évtizedekben a pedagógusok nem kapták meg a megfelelő társadalmi, erkölcsi és anyagi elismerést. De egyszerre nem lehet orvosolni minden problémát. Emlékeztetett: 2000-től fokozatosan csökkent a pedagógushallgatók száma. Ma még csak a természettudományos területen jelentkezik pedagógushiány, de 10–15 év múlva hiány lesz a nevelőkből minden területen.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

– Én a tanárhiányt és a pedagógusképzést mindig kiemelten fogom kezelni – ígérte. Hozzátette: „A tanári pályánál szebb és hasznosabb nincs.”

Az ünnepségen dr. László István és dr. Horváth Zita miniszteri kitüntetéseket, a Miskolci Tankerületi Központ által alapított díjakat, valamit Pedagógus Szolgálatért Emlékérmeket adott át több mint 60 pedagógusnak, akik a tankerülethez tartozó intézményekben kiváló szakmai munkát végeznek.

Hegyi Erika