"Ennél már csak jobb lehet" – gondolják a magyarok

Az emberek többsége optimistább saját és az ország gazdasági jövőjét illetően, mint amilyen korábban volt – derül ki a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös felméréséből. Nőtt azok aránya is, akik alkalmasnak tartják az időt tartós fogyasztási cikkek, autó-és ingatlanvásárlásra. Ellentmondás viszont, hogy ezzel együtt az ország jelenlegi állapotait még a tavaly decemberhez képest is rosszabbul ítélik meg, a felmérés szerint.

Főleg a házi kassza jövő évi helyzetét látják optimistábban az emberek, de az ország következő 5 évben várható pénzügyi helyzetét illetően is derűlátóbbak most, mint három hónappal ezelőtt. A jelenlegi állapot megítélése azonban tovább romlott, méghozzá jobban mint a tavaly szeptembertől decemberig tartó visszaesés idején. 2007 márciusában tíz háztartásból majdnem hat gondolta úgy, hogy rosszabb anyagi körülmények között él, mint egy évvel korábban. Tavaly szeptemberben még a megkérdezettek fele, 2006 márciusában pedig a válaszadók alig harmada vélekedett így.

A tavaly decemberi 8 százalékról ellenben 15 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint családjuk egy év múlva a jelenleginél jobb anyagi körülmények között fog élni. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy az emberek úgy gondolják: “ennél már csak jobb lehet a helyzetünk” – olvasható a GfK közleményében.

Javultak a munkanélküliség, a hitelkamatok és az infláció alakulására vonatkozó várakozások is, és majdnem egy éve tartó csökkentés után három százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik ha tehetnék, most vennének házat, lakást vagy autót.