"Ennél már csak jobb lehet" – gondolják a magyarok

Az emberek többsége optimistább saját és az ország gazdasági jövőjét illetően, mint amilyen korábban volt – derül ki a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös felméréséből. Nőtt azok aránya is, akik alkalmasnak tartják az időt tartós fogyasztási cikkek, autó-és ingatlanvásárlásra. Ellentmondás viszont, hogy ezzel együtt az ország jelenlegi állapotait még a tavaly decemberhez képest is rosszabbul ítélik meg, a felmérés szerint.

Főleg a házi kassza jövő évi helyzetét látják optimistábban az emberek, de az ország következő 5 évben várható pénzügyi helyzetét illetően is derűlátóbbak most, mint három hónappal ezelőtt. A jelenlegi állapot megítélése azonban tovább romlott, méghozzá jobban mint a tavaly szeptembertől decemberig tartó visszaesés idején. 2007 márciusában tíz háztartásból majdnem hat gondolta úgy, hogy rosszabb anyagi körülmények között él, mint egy évvel korábban. Tavaly szeptemberben még a megkérdezettek fele, 2006 márciusában pedig a válaszadók alig harmada vélekedett így.

A tavaly decemberi 8 százalékról ellenben 15 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint családjuk egy év múlva a jelenleginél jobb anyagi körülmények között fog élni. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy az emberek úgy gondolják: “ennél már csak jobb lehet a helyzetünk” – olvasható a GfK közleményében.

Javultak a munkanélküliség, a hitelkamatok és az infláció alakulására vonatkozó várakozások is, és majdnem egy éve tartó csökkentés után három százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik ha tehetnék, most vennének házat, lakást vagy autót.
hirdetés
hirdet�s