"Ennek a napnak üzenete van"

"Ennek a napnak üzenete van"
Encs – Az idősek napja és hónapja alkalmából ünnepséget tartottak az encsi ápoló-gondozó otthonban. Kívül-belül szemet gyönyörködtető az encsi Idősek Ápoló-Gondozó Otthona, ahol az idősek hónapja alkalmából rendezvényt szerveztek. 

A hat esztendővel ezelőtt felavatott intézményben százhuszonkét idős embert látnak el, róluk hetvenheten gondoskodnak.

Bárhonnan jöhetnek

– Ilyenkor rendre elhangzik a felhívás, hogy arccal az idősek felé – mondta Jónyer Lajosné, az otthon igazgatója. – Szociális munkásként viszont azt szeretném, ha az esztendő további tizenegy hónapjában is mindenki figyelne a hajlott korúakra. A politikai hírekben gyakran szerepel, hogy 2030-ra az aktív dolgozók befizetéseiből már nem lehet majd finanszírozni a nyugdíjakat, ezért a társadalom, sajnos, szép lassan idősellenessé válik.

Az encsi otthon – ahol a gondozottak tartós, bentlakásos ápolását végzik – százszázalékos kihasználtsággal működik. Az igazgató szerint jelenleg hatvenkilencen várólistások, vagyis ennyien várják elhelyezésüket. Nem csupán Abaújból, bárhonnan jöhetnek a lakók, akiknek persze bizonyos feltételeknek meg kell felelniük.

Hagyományápolás

Az idősek otthonának lakóit és dolgozóit – rajtuk keresztül pedig valamennyi szépkorút és a szociális szféra alkalmazottait – köszöntötte dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője.
– Hagyományt ápolunk és kötelezettségünknek teszünk eleget akkor, amikor odaadó gondoskodásról beszélünk – hangsúlyozta az elnök. – Ennek a napnak üzenete van! Mivel jelentősen meghosszabbodott az életkor, ezért egyre több az idős ember, így irántuk a figyelemnek is növekednie kell.
Az ünnepségen a Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói adtak műsort és kívántak hosszú életet a sokat látott generáció tagjainak.

Az ENSZ határozta el

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 1991-ben határozta el, hogy október elsejét az idősek világnapjává, az októbert pedig az idősek hónapjává nyilvánítja.
Tizenhét esztendővel ezelőtt 600 millió 65 éven felüli ember élt a földön, számuk azonban azóta rohamosan növekedett. Az ENSZ felhívásához valamennyi nemzet csatlakozott, s a világnapon se szeri, se száma az ünnepségeknek, programoknak.

Czugiugisyg
Szűkebb pátriánkban hat megyei fenntartású idősek otthona működik. Vannak azonban önkormányzati, egyházi és civil szervezetek által üzemeltetett intézmények is. Ezek száma hetvennyolc.