Nagyvilág

2010.08.27. 13:12

Második Csernobilra figyelmeztet egy ukrán katonai szakértő

<p>Bármikor a levegőbe repülhetne a Hmelnicki Atomerőmű, amelynek közelében több mint százezer tonna lejárt szavatosságú lőszert, köztük harcászati rakétákat tárol az ukrán hadsereg - ezt állítja Jurij Donszkij katonai szakértő.</p>

Ráadásul a kijevi kormány két újabb energiablokk létesítését tervezi a veszélyeztetett erőműben - adta hírül a 24tv ukrán hírtelevízió.

A szakértő elmondta, hogy a Hmelnicki Atomerőműtől alig 20 kilométerre található az ukrán fegyveres erők egyik hadianyag-raktára, ahol csaknem 110 ezer tonna, zömében rég lejárt határidejű lőszert valamint hagyományos robbanótöltettel ellátott rakétákat tárolnak. Ezeket a hatályos nemzetközi egyezmények értelmében már évekkel ezelőtt meg kellett volna semmisíteni. Jurij Donszkij szerint a kiöregedett rakétáknál a legapróbb vegyi reakció is beindíthatja a hajtóműveket, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek.

Чорно́биль  - az atomkatasztrófa képei >>>

Az ukrán védelmi tárca válaszul azzal nyugtatja a közvéleményt, hogy a bázison felhalmozott lőszerek zömét még jóval az új energiablokkok üzembe helyezése előtt megsemmisítik. "Minisztériumunk addig is mindent megtesz, hogy a legveszélyesebb hadianyagok mielőbb elszállításra kerüljenek" - nyilatkozta Jurij Brovcsenko, a tárca hadianyagok megsemmisítéséért felelős hivatalának igazgatója.

Videó a Csernobili katasztrófa emlékére >>>

A rendelkezésre álló adatok szerint az ukrajnai katonai raktárakban most több mint félmillió tonna lejárt szavatosságú lőszert tárolnak, amelyek megsemmisítésének határideje 2017-ben jár le. Idén a tervek szerint majdnem 36 ezer tonnától kellene megszabadulni, amelyre 100 millió hrivnyát (körülbelül 2,7 milliárd forintot) szánna a kormány, ám ebből eddig csupán 8 millió hrivnyát utaltak ki.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!