A biztosító nem biztosít

Belvízkárra nem lehet biztosítást kötni egyetlen hazai biztosítónál sem, de egész Európában nem jellemző ez a biztosítási szolgáltatás.

Aki belvízveszélyes területen lakik csak arra számíthat, hogy megfelelően felkészül és védekezik a település a károk ellen. Hogy a lakóknak miért kell ebben bízniuk, és nem gondoskodhatnak adott esetben saját káruk fedezetéről, arról Erődi János, a Generali-Providencia Biztosító Rt. területi igazgatóságának ügyviteli igazgató úgy nyilatkozott: mert előre látható kárról van szó, ami ellen pedig lehet védekezni.

Itt be is zárul a kör, ha a település nem gondoskodik a védekezésről (például kellő forrás hiányában), avagy helyi rendelet alapján – ha abban az foglaltatik – a lakók nem látnak el bizonyos védekezési feladatokat (mint az árkok, átereszek tisztítása), és megtörténik a baj, az ingatlantulajdonosok nem számíthatnak anyagi kártérítésre.

Árvízi kárra kötnek 

Árvíz okozta kár fedezésére ezzel szemben lehet (és tanácsos is) biztosítást kötni, jóllehet a legtöbb társaság az ártéri területet érintő biztosításoknál mérlegeli a kockázatot és a szerint kalkulál díjat. Ami általában magasabb, mint az egyéb (biztonságosnak ítélt területen elhelyezkedő) lakásoknál, házaknál fizetendő díj.

Ez nemcsak a ház fekvésétől függ, hanem építészeti jellemzőitől is. Egy új építésű ház biztos, hogy kedvezőbb megítélés alá esik, mint egy vályogház, amire a legtöbb biztosító kifejezetten magas díj mellett hajlandó szerződni, de vannak, akik egyáltalán nem szerződnek ilyen ház tulajdonosával.

OlKa