Például szolgálhat

Az Ózdi József Attila Gimnáziumban egykor érettségizettek közül sokan lettek híres, neves emberek.

Ebben az iskolában érettségizett többek között dr. Roska Tamás akadémikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja, Bolyai-díjas dr. Győry Kálmán akadémikus, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem rektora, Paládi-Kovács Attila néprajzkutató, tanszékvezető egyetemi tanár, dr. Simon József ny. agrármérnök sugárzási-biológus a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, de lehetne hosszan sorolni a neveket.

Nem feledték

Mindannyiukra jellemző, hogy soha nem feledték egykori iskolájukat, tanáraikat. A felsoroltak közül is ki kell emelni ilyen tekintetben dr. Simon Józsefet, aki rendszeres vendége egykori iskolájának. Dr. Simon József a gimnázium első érettségiző évfolyamában végezte a középiskolai tanulmányait 1948-ban. Alapító tagja a Térségi Öregdiákok Klubjának, amely néhány évvel ezelőtt jött létre. Dr. Simon József 1963-ban lett kandidátus, aki ekkor már a sugárbiológia nemzetközi szaktekintélye volt. 1969-ben az Európai Egyesület a Sugárzástechnikai Módszerek Alkalmazása elnevezésű szervezet elnökségének is tagja lett. A rádióstimulációs munkacsoportot vezette. A ’70-es évek elején a bécsi atomenergia-ügynökség szakértője lett. Az ENSZ megbízásából egy évig Burmában tevékenykedett. Dél-Amerika és Ausztrália kivételével szinte az egész világot bejárta.

Kapcsolatba került

Kutatásainak, kísérleteinek eredményeit rendszeresen publikálta. Ebből adódóan a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) is tagja lett. Már gyermekkorában kapcsolatba került a sporttal. Munkája mellett ma is szívesen sportol, de főleg úszik. Dr. Simon József és társai tevékenysége például szolgálhat a fiatalok számára.

B. Gy.