Engedményeket tett a tüntetőknek a jemeni elnök

Elébe ment a tüntetéseknek a jemeni elnök, és szerdán bejelentette, hogy felfüggeszti azt az alkotmánymódosítási eljárást, amely lehetővé tette volna számára, hogy élete végéig betölthesse tisztségét. “Nemet mondok az öröklődő tisztségre, nemet mondok az élethosszig tartó elnökségre” – fogalmazott a parlament rendkívüli ülésén felszólaló Ali Abdullah Szaleh, akinek jelenlegi elnöki ciklusa 2013-ban jár le.

Az elnök egy nappal a “harag napjának” nevezett, csütörtökre tervezett tömegtüntetés előtt jelentette be ezt. Az évtizedek óta hatalmon lévő Szaleh egyben a Közös Fórum nevű ellenzéki szövetséget arra szólította fel, hogy parancsoljanak megálljt az utcai demonstrációknak. A Tunéziából indult, és már Egyiptomban tartó forradalmi láztól tartva Szaleh már hétfőn rendkívüli intézkedéseket ígért, közte béremelést, adócsökkentést, a szociális háló kiterjesztését és egy, a pályakezdő diplomások elhelyezkedését segítő alap létrehozását.

A nyugatbarát Ali Abdullah Szaleh 1978-ban lett Észak-Jemen vezetője, 1990-óta pedig az akkor a déli területekkel egyesült Jemeni Köztársaságot irányítja. Legutóbb 2006-ban választották újra, hét évre. A szanaai parlament azonban jelenleg egy olyan alkotmánymódosításról tárgyalt, amely lehetővé tenné, hogy Szaleh élete végéig elnök maradjon.

Jemenben már a múlt héten is tartottak megmozdulásokat az államfő ellen, a civil csoportok és az ellenzéki mozgalmak pedig most csütörtökre újabb demonstrációt hívtak össze. A megmozdulások a tunéziai Jázmin Forradalom kitörése után kezdődtek, amelyek eredményeként január közepén megbukott a Tunéziát szintén évtizedeken át irányító Ben Ali államfő. A tunéziai megmozdulások több környékbeli országra is hatottak: Egyiptomban nyolcadik napja követelik a tiltakozók a 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak távozását.

– Független Hírügynökség –