Engedély kötelessé tenné az MDF a színesfém-begyűjtést

Külön engedélyhez kellene kötni a jövőben a színesfém-begyűjtést az MDF szerint. Herényi Károly, a párt frakcióvezetője úgy véli, csak így lehetne véget vetni az országban a színesfém lopásoknak, amelyek amellett, hogy folyamatosan zavart okoznak a vasúti közlekedésben, már a köztéri szobrokat és a magántulajdont sem kímélik.

Az MDF szerint hiába bünteti a törvény a lopást, képtelen azt megakadályozni. Minden tizedik tolvaj bukik csak le, azok is könnyen megússzák párezer forintos pénzbírsággal, sok esetben pedig nem indul eljárás, mert az többe kerülne, mint az ellopott fém értéke.
Éppen ezért az MDF azt javasolja, hogy jövőben a színesfém-begyűjtés engedélyhez és erkölcsi bizonyítványhoz legyen kötve, és a begyűjtőkön kívül másoktól ne vehessenek át színesfémet a felvásárlók. Az elképzelés szerint a begyűjtők is csak eredet-igazolt fémhulladékot vehetnének át, és erről nyilvántartást kellene vezetniük nekik is és a nagybani átvevőhelyeknek is. A javaslat szerint magánszemélyek engedély nélkül is értékesíthetnék feleslegessé vált készleteiket, de csak tulajdoni igazolással, illetve nyilatkozattal.

Országos szinten egy év alatt meghatszorozódott a színesfém lopások száma. Csak tavaly 734-szer követtek el MÁV-tulajdon elleni bűncselekményt, azaz lopták el a többi között a sínszárakat, az ellensúlyt a sorompókról, a kábeleket, vagy a jelzőberendezéseket, jelentős késéséket és balesetveszélyt okozva ezzel.Sporthírek