Engedékeny vendéglátósok

Miskolc – Fiatalkorúak egészségének megóvása érdekében vizsgálták a vállalkozások jogkövető gyakorlatát.

A mai rohanó, felgyorsult világban – sok esetben még a megfelelő családi háttér ellenére is – a gyermek- és fiatalkorúak egyre korábbi életkorban vannak kitéve a felnőtt világ hatásainak. Sok fiatal már jóval a 18. életéve betöltése előtt – akár téves képzetet keltő reklámok hatására is – kipróbálja a dohányzást vagy fogyaszt alkoholt.

A jövő generációja egészségének megóvása kiemelt társadalmi érdek, ezért a jogalkotó szabályozza az alkohol- és dohánytermék-értékesítés módját, megnehezítve a fiatalok alkoholhoz, illetve dohánytermékekhez való hozzájutását – hívta fel a figyelmet a megyei kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya. A fiatalkorúak védelmére hozott jogszabályi rendelkezések megtartását ellenőrizték nemrégiben.

Indokolt a hatósági jelenlét

A hatósági kontroll 34 vendéglátó- és kiskereskedelmi egységet, továbbá 16 dohánykereskedőt érintett, és elmondható, hogy szinte minden második vállalkozás jogsértést követett el, ugyanis a fiatalkorú életkorát figyelmen kívül hagyva kiadták neki a kért bort, sört vagy cigarettát. Az ellenőrzés alá vont üzletek döntő többségére lakossági bejelentés érkezett, azaz a fogyasztók jelezték a hatóság felé az általuk tapasztalt jogellenes kereskedői cselekedetet.

Az elmúlt év eredményéhez viszonyítva több kereskedő/vendéglátó bizonyult a fiatalokkal szemben engedékenyebbnek. A dohányértékesítők jogkövető magatartása viszont javult, ugyanakkor e területen továbbra is indokolt a hatósági jelenlét. A jogsértéssel érintett vállalkozások szigorú hatósági intézkedésre számíthatnak. A fiatalkorúakkal szemben elkövetett jogsértés miatt ugyanis a pénzbírság mellett a jogsértés tárgyát képező termék forgalmazásának felfüggesztését is elrendeli a hatóság.

ÉM
hirdetés


hirdet�s