Energiatudatos fejlesztés a Debreceni Egyetemen

Energiatudatos fejlesztés a Debreceni Egyetemen
A Környezet-és Energia Operatív Program (KEOP) által meghirdetett pályázatok vissza nem térítendő támogatást nyújtanak azok részére, akiknek fontos az energiaracionalizálás és a megújuló energiaforrások használata.

A szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy a közintézményeken minél több olyan modellértékű beruházás valósuljon meg, amelyek példaként szolgálnak az oktatási intézmények, a helyi lakosság, a vállalkozások, a nonprofit szervezetek részére.

A Debreceni Egyetem elkötelezett a megújuló energiaforrások minél nagyobb mértékű használata iránt. Élve a lehetőséggel, pályázatot nyújtott be az Egyetem fotovoltaikus rendszer kiépítésére. A sikeres pályáztatás eredményeként 162 843 583 vissza nem térítendő támogatással tudta ezt megvalósítani a mai nappal. A 220 kW összteljesítményű napelemes rendszert a Debreceni Egyetem Kardiovaszkuláris és Onkológiai Komplex Regionális Egészségcentrum épületén kapott helyet.

A kivitelezési munka során 916 db polikristályos napelem modulból álló rendszert telepítettek az épület tetején lévő nyeregtetőre, amely déli fekvése miatt ideális a napenergia hasznosítására. Az új rendszer részét képezi még 9db SMA Tripower 15000 TL és 5db SMA Tripower 17000 TL típusú inverter. A napelemes rendszer által megtakarított energia évente várhatóan 0, 212 GWh, míg a ki nem bocsátott CO2 mennyisége évente 198,178 tonna lesz.

A Debreceni Egyetem vezetése bízik abban, hogy jelenlegi fejlesztésével is követendő példát mutat más felsőoktatási intézmény számára a megújuló energiák használatában. A projekt sikeres megvalósulása jelentősen hozzájárul a Magyar Kormány által 2020-ig teljesítendő, megújuló energiaforrások növelésére irányuló céljaihoz.

Projekt címe: „Fotovoltaikus rendszer telepítése a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Kardiovaszkuláris és Onkológiai Komplex Regionális Egészségcentrum épületére”
Projekt azonosító: KEOP-4.10.0/K/14-2014-0061
Kedvezményezett: Debreceni Egyetem (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.)
Megvalósítás helyszíne: 4032 Debrecen, Móricz Zsigmond Krt. 22. (HRSZ 22227)

Címkék:


hirdetés


hirdet�s