Energiaköltséget csökkent a Bogáncs utcai naperőmű

A projekttábla jelzi a szemétdomb tövében, hogy naperőmű épült
A projekttábla jelzi a szemétdomb tövében, hogy naperőmű épült - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A volt miskolci szeméttelepen épült fel a fotovoltaikus erőmű.

Vissza nem térítendő támogatást kapott tavaly a Bogáncs utcai naperőmű megépítésére a Területfejlesztési Operatív Program keretében a miskolci önkormányzat. A beruházás célja az volt, hogy az 1 megawatt kapacitású fotovoltaikus villamosenergia-termelő komplexum csökkentse egyes önkormányzati tulajdonú közintézmények villamosenergia-fogyasztásának költségeit.

Betáplálja a hálózatba

A mintegy 770 millió forint költségű naperőmű az egykori miskolci szeméttelepen épült meg, amely jelenleg a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. vagyonkezelésében van. Az erőmű hivatali engedélyeztetése és kiviteli terveinek elfogadtatása tavaly júniusban történt meg. A kivitelezés októberben kezdődött el és még az elmúlt év végén be is fejeződött, ekkor indult el a naperőmű próbaüzemeltetése.

A 3480 darab monokristályos napelempanel által megtermelt villamosenergiát az országos hálózat Felsőzsolca alállomás Mályi Észak elnevezésű 35 kilovoltos gerinc szabad vezetékes hálózatba táplálják be. Az erőműhöz irányítástechnikai, védelmi, távközlési és automatika rendszerek kapcsolódnak, amelyek biztosítják a felügyelet nélküli folyamatos működését.

Közintézmények ellátására

A Bogáncs utcai naperőmű által megtermelt villamosenergia mennyisége elegendő ahhoz, hogy a MIVÍZ szennyvíztelepe, a Művészetek Háza, az Ady Endre Művelődési Ház, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Miskolci Nemzeti Színház, az Őszi Napsugár Otthon, valamint a városháza épülete villamosenergia-szükségletének költségeit biztosítsa.

Az előzetes számítások szerint az érintett intézményi épületek éves átlagos fogyasztása – három esztendő adatainak vizsgálata alapján – 2 835 712 kilowattóra, amelynek nagyon nagy részét – elszámolás alapján – a jövőben a naperőmű termelése biztosít. Bár az erőmű alapműködése automatikus – az időszakos karbantartásához és üzemeltetéséhez szükség van technikai személyzetre, ez további munkahelyeket hoz létre a városban.

ÉM-SZB


A lényeg, hogy nap legyen, emberi beavatkozást csak kis mértékben igényel a felsőzsolcai naperőmű
Felsőzsolca - Magyarország jelenlegi legnagyobb naperőműve működik Felsőzsolcán. „Ennyire környezetkímélő villamosenergia-termelő megoldás kevés helyen található az országban. Az engedélyezők, a tervezők, a kivitelezők mind azon dolgoztak, hogy egy nemcsak hasznos, hanem látványos, minden tekinte...

Naperőmű épül Bükkábrányban
Bükkábrány - Letették az első bükkábrányi naperőmű alapkövét szerda délután. Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke az ünnepségen hangsúlyozta az elsőséget, hiszen a következő két-három évben a most épülő 20 megawatt teljesítményűvel együtt 100 megawattnyi fotovoltaikus erőmű...