Energetikai szempontból teljesen megújul

By Göndör Judit
Energetikai szempontból teljesen megújul
© Fotó: Timpanon
Kazincbarcika – Elkezdődött a Polgármesteri Hivatal épületenergetikai korszerűsítése.

Az Európai Unió Kohéziós Alap támogatásával megkezdődött a Polgármesteri Hivatal épületenergetikai korszerűsítése. A beruházás összköltsége több mint 110 millió forint, az Európai Uniós támogatás összege pedig majdnem 85 millió.
A pályázatot még 2009 decemberében nyújtotta be Kazincbarcika Önkormányzata, majd a projekt 2010 március 26-án részesült több mint 84 millió forint támogatásban. Az ilyenkor szokásos ügymenet, a kivitelezési tervek készítése, engedélyeztetése, a közbeszerzési eljárás kiírása, lefolytatása, majd a szerződések aláírása után a munkaterületet idén március végén vette át a kivitelező.

Évi tízmillió megtakarítás

Áprilisban megkezdődött az épület körbe állványozása és zsaluzása, valamint a bontási munkálatok, ezek most is folyamatban vannak. Mint Sztupák Péter alpolgármester elmondta: a beruházás során az 1971-ben épült hivatal energetikai szempontból teljesen megújul: megtörténik a külső falak utólagos hőszigetelése, a parapet fal és a külső nyílászárók cseréje. Szabályozhatóvá válik a fűtési rendszer, mely az épület vásárolt hőigényét várhatóan 88 %-kal csökkenti, s ez éves szinten 10 millió forint körüli megtakarítást eredményez majd.
Vagyis a beruházás ráfordítása valamivel több mint 2 év év alatt megtérül, miközben az épület egy több mint 100 milliós fejlesztésen esik át – hangsúlyozta Kazincbarcika alpolgármestere.
A pályázatnak köszönhetően az éves szinten több mint 100 000 ügyfelet kiszolgáló, kistérségi központi szerepet is betöltő hivatal komfortosabbá válik és javul az ott dolgozók munkakörülménye.

-GJ-