ENDEAVOUR – Leszálláshoz készülődik az amerikai űrsikló

Csaknem kéthetes űrutazás után leszálláshoz készülődik az Endeavour amerikai űrsikló. A tervek szerint az űrsiklónak kedden két lehetséges időpontja van a leszállásra a Florida állambeli Cape Canaveralban, a Kennedy űrközpontban. Az egyik magyar idő szerint 18.32, a másik 20.06.

Ha a leszállást bármilyen okból nem kezdik meg kedden, akkor az űrsiklónak szerdán még két lehetősége van: először Floridában vagy később Kaliforniában az Edwards légitámaszponton.

Az Endeavournek eredetileg szerdán kellett volna Földet érnie, de az amerikai űrhivatal, a NASA egy nappal előbbre hozta a leszállást. Félő volt ugyanis, hogy a Texas állambeli repülésirányítási központot éppen akkorra már ki kell üríteni a Dean hurrikán miatt.

A hazatérés hirtelen előrehozása miatt rövidebbre fogták az utolsó űrszerelési munkát, amelyet vasárnap végeztek az űrhajósok. A sietség miatt a Nemzetközi Űrállomásról való leválás után nem végezték el a szokásos körberepülést sem.

Az augusztus 8-i fellövéskor keletkezett egy apróbb sérülés az Endeavour hővédő burkolatán, de múlt hét csütörtökén a NASA hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy nincs szükség a kockázatos űrbeli javításra.

Az Endeavour 7 tagú legénysége (5 férfi és két nő) a Nemzetközi Űrállomás továbbépítésén dolgozott. Ebből a célból 4-szer végeztek szerelést a világűrben.