ENDEAVOUR – Kisebb sérülés az űrsiklón

Kisméretű sérülésnek minősítette a NASA (Amerikai Űrhajózási és Űrkutatási Hivatal) repülésvezetője az Endeavour űrsiklón felfedezett sérülést. A szerdai felszálláskor csapódott egy jégdarab az űrrepülőgép hőpajzsának. Az Endeavour pénteken sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással.

A Columbia űrsikló 2003-as tragédiája óta minden felbocsájtás után alaposan ellenőrzik az űrrepülők védőburkát. A NASA és a Nemzetközi Űrállomás legénysége is készített felvételeket az Endeavour hőköpenyéről. A szakemberek a 296 fotó tanulmányozásakor fedezték fel a 19 négyzetcentiméternyi sérülést az egyik hajtómű melletti területen.

John Shannon úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem tudják megmondani, jelent-e veszélyt a sérülés. Mindenesetre ha szükséges, akár egy újabb űrsétával és három nappal is meg lehet hosszabbítani az Endeavour 11 naposra tervezett útját. A repülésvezető hangsúlyozta, hogy az űrsiklón megvannak a hőpajzs lemezeinek esetleges kicseréléséhez szükséges eszközök és alapanyagok.

Az űrrepülőgép és az űrállomás legénysége a következő napokban együtt dolgozik majd. Szombaton, az első űrséta során felszerelnek egy robotkart és rá egy kamerát, aminek segítségével aztán vasárnap közelről és alaposan tanulmányozhatják majd a sérülést, és ellenőrizhetik a hőpajzs más részeit is.