ENDEAVOUR – A dean hurrikán miatt egy nappal előbbre hozták a leszállást

Egy nappal előbb kell visszatérnie a Földre az Endeavour amerikai űrrepülőnek a Dean hurrikán miatt. Az amerikai űrhivatal, a NASA magyar idő szerint vasárnap hajnalban bejelentette, hogy a tervezettnél előbb, kedden száll le az űrsikló. Azért döntöttek így, mert később a hurrikán már zavart okozhat a houstoni repülésirányítási központ munkájában.

Az előrehozott leszállás lehetővé teszi, hogy a houstoni légi irányítás időben bezárjon, és felkészüljön a viharra, közölte a NASA.

A 240 kilométeres sebességgel forgó Dean hurrikán közeledik Jamaicához és Mexikóhoz. Szerdán már elérheti Texas államot, ahol Houston fekszik.

Az előrehozott visszatérés miatt az Endeavour két űrhajósa, Dave Williams és Clay Anderson egy órával előbb kezdte el és lerövidítette szombaton az utolsó űrbeli szerelési munkát.

Az Endeavour augusztus 9-én indult, fedélzetén 7 űrhajóssal, köztük az 55 éves egykori tanárnővel, Barbara Morgannal. Az űrhajósoknak az volt a feladatuk, hogy folytassák a nemzetközi űrállomás építését.