A perei út szinte járhatatlan, de a javítására nincs forrás

Akt.:
A perei „út”
A perei „út”
Miskolc, Pere – A közúthálózattal kapcsolatban az autósok is jelezhetik észrevételeiket. De ez még nem garancia a javításra.

A napokban Perén készítettünk riportot, onnan indultunk el Abaújszántóra. Igaz, a pereiek mondták, hogy csak óvatosan, mert az az út felér egy kalandtúrával, de azért mi nekivágtunk. Kiderült, rosszabb volt, mint egy kalandtúra. Az út több kátyúval büszkélkedhet, mint aszfalttal. Lépésben lehetett csak haladni, de így is igencsak zötykölődősre sikerült az utazás.

Kérdeztük a Magyar Közút Zrt.-t, mikor kerül új aszfalt erre a szakaszra.

Az idén nem

Válaszukból az derült ki, hogy az Ináncs-Abaújszántó összekötő mellékút felújítása szakmai szempontok alapján is szükséges, de az idei felújítási programokban nem szerepel. Viszont a középtávú felújítási tervek között megtalálható, a projekt előzetes, becsült költsége meghaladja a 730 millió forintot. Így a munkákat akkor indíthatják el, ha ezt az alaptevékenységükön felüli plusz forrást hazai vagy európai uniós forrásból biztosítani tudják a számukra. A teljes körű felújításig ütemezetten, a rendelkezésükre álló erőforrások erejéig karbantartási, helyi javítási munkákat végeznek.

rossz-allapotu-kozut-abaujszanto-es-pere-kozott2

Hozzáteszik: az autósok közvetlenül a társaságnak is jelezhetik észrevételeiket az országos közúthálózattal kapcsolatosan az ugyfelszolgalat@kozut.hu e-mail-címen. Minden bejelentést egyedileg kivizsgálnak.

Javaslatot tehetnek

A társaság válaszában azt is kifejtette, hogy minden évben előre meghatározott központi, állami költségvetési forrásból láthatják el az üzemeltetési és fenntartási feladatokat. Vagyis a rendelkezésükre álló források erejéig az országos közúthálózaton a helyi vagy nagy felületű javítási munkákat végezhetik el. A kátyúzáson túlmutató, teljes körű felújítási munkákat külön hazai vagy európai uniós forrásokból fedezhetik. A felújításokkal kapcsolatban a társaság javaslatot tehet, a szükséges források felett azonban nem ők rendelkeznek. A felújítási igények egyelőre magasabbak, mint az erre fordítható források, ezért az utak felújítása ütemezetten történik.

Százhatvan kilométer

Megtudjuk azt is, a Magyar Közút Zrt. 2017 decemberében tette közzé, hogy idén mely utakon indíthat teljes körű felújítási munkákat. A projektek listája itt érhető el.

rossz-allapotu-kozut-abaujszanto-es-pere-kozott

Ez alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az idei évben az elmúlt évek legnagyobb útfelújítási programja valósulhat meg, melynek során mintegy 160 kilométernyi fő- és mellékút felújítása indulhat el.

ÉM-HE


Állapot
Pere, Abaújszántó - A napokban Peréről indultunk el Abaújszántóra. Igaz, a pereiek mondták, hogy csak óvatosan, mert az az út felér egy kalandtúrával, de azért mi nekivágtunk. Kiderült, rosszabb volt, mint egy kalandtúra. Az út több kátyúval büszkélkedhetett, mint aszfalttal. Lépésben lehetett cs...

Kátyúznak Golopon
Golop - Aláírásgyűjtést kezdtek a településről kivezető utak felújítására. A Tállyát Abaújszántóval összekötő útról lekanyarodva, Golop felé érdemes egy kicsit lassítani. Nem elsősorban azért, mert gyönyörű a táj – bár azért is –, az ok az óvatos haladásra leginkább az út állapotában keresendő. A...Encs.
BOON.HU


hirdetés