Encs hírei

2017.12.10. 13:07

Elégedettek az encsi számokkal

Encs - Önkéntes területvédelmi tartalékos szerződéskötésre került sor hétfőn az Encsi Járási Hivatalban.

Encs - Önkéntes területvédelmi tartalékos szerződéskötésre került sor hétfőn az Encsi Járási Hivatalban.

„Ez már a harmadik sajtó­nyilvános szerződéskötésünk, ahol a járási századokba toborzás mentén önkéntes területvédelmi tartalékosok kerülnek szerződéskötésre. Itt, Encsen már elértük a harminc fő feletti szerződött létszámot” – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Szombati Emese alezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Előkészítő Részleg vezetője, aki arra a kérdésre, hogy milyen számmal lenne elégedett, úgy felelt, hogy nem elégedettséghez mérik mindezt.

Az idén lesz még szerződéskötés.­­­­" Szombati Emese

– A járási századoknak 100 fő a létszáma, és mivel szeptemberben indult meg a toborzás erre a szolgálati formára, ez – a 30 fő feletti – egy nagyon jó szám, hiszen közel a 30 százaléka megvan az encsi járásnak – tette hozzá az alezredes.

Megtudtuk: 18. életévüket betöltött magyar állampolgárok jelentkezhetnek, magyarországi lakóhellyel, büntetlen előélettel, és akár nyugdíjkorhatárig (65 év) csatlakozhatnak a területvédelmi századhoz. És hogy kik jelentkeznek?

– Olyan diákok, akik még továbbtanulnak. Munkavállalók, akik készek és képesek tenni a haza védelméért – mondta Szombati Emese alezredes.

A résztvevőknek – akik most szerződést írtak alá – volt egy alkalmassági vizsgálata, ami pszichológiai vizsgálatból és 2-es típusú orvosi vizsgálatból állt.

– Ha ennek a komplex eredménye azt mutatja, hogy alkalmas erre a szolgálati viszonyra, akkor szerződést kötünk – fogalmazott a megyei előkészítő részleg vezetője. – Az idén lesz még szerződéskötés: szerdán Miskolcon több mint 10 fővel.

A jövő? A megye 16 járásának századait szeretnék feltölteni, ami 1600 főt jelent, és 2026-ig kell megvalósulnia.

Az egyik, Encsen szerződést kötött Náni József volt, aki készséggel nyilatkozott.

– Több oka is volt annak, amiért jelentkeztem: az egyik az, hogy ez az önkéntes katonai szolgálat nem áll tőlem távol – mondta az encsi férfi. – Másrészt a katonai szolgálat ilyen típusú teljesítése lehet egyfajta állampolgári kötelesség is, Magyarország védelmében egy minimális segítség.

József úgy látja, hogy az évente 20 napos elfoglaltság nem lesz megterhelő, ráadásul a kiképzést többnyire a járásban kell majd teljesíteni.

Tény: a Honvédelmi Minisztérium új alapokra helyezi a honvédség tartalékos rendszerét, ezért elkezdtek önkéntes területvédelmi tartalékosokat toborozni. Mind a 197 járásban százfős századokat akarnak létrehozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!