Emődi szennyvíztisztító: Próbaüzem után átadás

Akt.:
Tállai András és a települések vezetői vágták át a szalagot
Tállai András és a települések vezetői vágták át a szalagot
Emőd – Lezárult az emődi szennyvíztisztító telep fejlesztése.

Mintegy 626 millió forint értékben valósult meg technológiai fejlesztés az emődi szennyvíztisztító telepen, valamint Bükkaranyoson, Harsányban és Kisgyőrben. Az elkészült beruházást szeptember 18-án adták át hivatalosan.

Az emődi szennyvíztisztító telep teljes mértékig kihasználta, illetve meghaladta terhelhetőségét, ezért elkerülhetetlenné vált a fejlesztése, bővítése. A beruházás célja a szennyvízelvezetési infrastruktúra fejlesztése és bővítése, illetve a környezetterhelés csökkentése érdekében a szükséges mértékű biológiai tisztítókapacitás biztosítása volt. A telep befogadóképessége majdnem megduplázódott, emellett a meglévő agglomerációs szennyvízelvezető hálózat szagtalanítása, illetve új gravitációs szennyvízcsatornák építése és a szennyvízátemelő rekonstrukciója is szerepelt a projektben.

Négy településen

A beruházás fő helyszíne az emődi szennyvíztisztító telep volt, amelynek során a meglévő műtárgyakat mind építési, mind gépészeti szempontból átalakították, új tömbösített műtárgyat építettek a hozzá tartozó gépészettel együtt, ezen belül egy iker kialakítású iszapsűrítőt is megépítettek. Új fúvó és iszapvíztelenítő gépházat alakítottak ki a szükséges modern gépészeti háttérrel, iszapvíztelenítő gépet is telepítettek. Emellett a telepen technológiai, illetve udvartéri vezetékeket, irányító aknát létesítettek. A telepen kívül a településen a csatornahálózat-építési és rekonstrukciós munkák is zajlottak.

A projektben részt vevő másik három településen, Harsányban, Bükkaranyoson és Kisgyőrben elvégezték a szennyvízátemelők rekonstrukcióját, fejlesztését – összesen három átemelő újult meg –, illetve a szaghatáskezelést is kiépítették. Emellett Harsányban és Bükkaranyoson csatornahálózat-építési munkákat is végeztek.

Hat hónap próbaüzem után

Mint megtudtuk, az elkészült műtárgyak berendezéseit szakaszosan tesztelték, valamint lefolytatták a próbaüzemet, így hat hónap próbaüzem után, szeptembertől már a technológiailag megújult szennyvíztisztító telep kezeli a négy településről érkező szennyvizet.

A beruházás hivatalos átadóját szeptember 18-án tartották az emődi szenny­víztisztító telepen. Az eseményen Pocsai Enikő, a társulásban részt vevő gesztortelepülés, Emőd polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet és adta át az elkészült fejlesztést.

Az ünnepség zárásaként Tállai András, valamint a négy érintett település polgármesterei, Pocsai Enikő (Emőd), Szabó Gergely (Harsány), Kékedi László (Kisgyőr) és Nagy Lajos (Bükkaranyos) közös szalagátvágással tették hivatalossá az átadót.

ÉM