Menniük kell, de nincs hová – Kilátástalan helyzetben az emődi család

Akt.:
A három Vályi kislány
A három Vályi kislány
Emőd – A nehéz körülmények között élő emődi családnak sürgősen szüksége lenne albérletre.

Még mindig kilátástalan helyzetben van az a háromgyermekes emődi család, melyről nemrég írtunk. A legnagyobb problémájuk az, hogy jelenleg egy olyan házban laknak albérletben, melyben nincs áram, ráadásul hamarosan elárverezik az épületet, így a családnak költöznie kell. Csak az a baj, hogy egyelőre nincs hová. Anyagi lehetőségeik nem engedik meg, hogy drága albérletet fizessenek. Reménytelen helyzetükről az egyik tévécsatorna is forgatott, ennek nyomán két felajánlás érkezett számukra, de sajnos egyik sem megfelelő.

Az utóbbi években albérletről albérletre költöztünk. Vályiné Borbély Katalin

Tésáról

Először a Pest megyei Tésáról hívták őket, ahová el is utaztak. Ez egy kicsi falu Pest megye északi részén a határ mellett, mindössze 80-an lakják. Itt ugyan ajánlottak nekik egy kétszobás, üres lakást, de a család nem tudott élni ezzel a lehetőséggel, mert saját bútoraik nincsenek, jelenleg kölcsön kapott bútorokat használnak. A másik még nagyobb probléma, hogy a kis faluban és a közelben nincs óvoda, iskola, ez pedig fontos lenne számukra, hiszen a gyerekek 9, 8 és 5 évesek. A legközelebbi oktatási intézmény 25–30 kilométerre található Tésától. De az is gond lett volna, hogy nagyon messze kerültek volna a családtól, hiszen a nagyszülők Emődön laknak. Aztán adódott még egy lehetőség. Gelej polgármestere, Demeterné Nyeste Erzsébet kereste meg nemrég szerkesztőségünket azzal, hogy szolgálati lakással tudná segíteni a családot.

– Elmentünk Gelejre. A polgármester asszony nagyon kedves volt, szívesen fogadott bennünket. Megnéztük a szolgálati lakást, de sajnos ezt a lehetőséget is el kellett engednünk. Van benne két nagy szoba, egy nappali és egy konyha, a ház belmagassága 3 méter. Ekkora lakást mi nem tudnánk kifűteni – mondja sajnálkozva Vályiné Borbély Katalin édesanya. – Az is probléma, hogy itt sincsenek bútorok, bár a polgármester asszony felajánlotta, hogy néhányat tud szerezni. A szolgálati lakást egy fél évre kaptuk volna meg, ezalatt gyűjtögethettünk volna egy saját házra. Azonban 3 gyerek mellett esélytelen, hogy 6 hónap alatt annyit össze tudtunk volna spórolni, hogy megvegyünk egy saját ingatlant. Ráadásul a csokot (családi otthon­teremtési kedvezményt) sem tudjuk igénybe venni, mert a férjem közmunkás, én pedig nem dolgozom, mert az 5 éves kislányunk asztmás. Ha ő befullad, azonnal menni kell érte az óvodába – sorolja Katalin.

Kadarkai Endre készített interjút a nehéz sorsú családdal az Echo TV Csakazértis című műsorában.

Kirabolták őket

A család az elmúlt években albérletről albérletre költözött. Legutóbb Bükkaranyoson laktak egy téliesített hétvégi házban, de amikor húsvétkor elutaztak Katalin édesanyjá­hoz, feltörték a házat, és szinte minden berendezési tárgyat elvittek vagy tönkretettek. Kénytelenek voltak a férj szüleihez költözni Emődre, de onnan is hamarosan el kellett jönnünk, hiszen egy szoba-konyhában 8-an laktak. Akkor találták a városban a mostani albérletüket. Egyetlen segítségük van, a Zsófi–ReményVár Egyesület támogatja őket ruhával, élelmiszerrel és tüzelővel.

Katalint a gyerekekről kérdezzük. Elmeséli, hogy legidősebb lányuk négyes-ötös tanuló, a középső kitűnő lett félévkor, osztályelső, a kicsi még óvodás. Iskola után az édesanya mindennap gyakorol a gyerekekkel, verseket, meséket tanulnak, a legkisebb gyerek is kívülről fújja a nagyobbak feladott verseit. Nem csoda, hogy sokszor dicsérik az óvodában.

Fontos az óvoda és iskola

Az emődi Vályi családnak olyan albérletre lenne szüksége, ami 1,5-2 szobás, de nem túl nagy, hogy ki tudják fűteni. Havi 20–25 ezer forintot tudnának fizetni, plusz a rezsit. Fontos számukra, hogy a megyében lakhassanak, és a településen legyen óvoda, valamint iskola. Az is nagy segítség lenne a számukra, ha az albérletben bútorok is lennének. Kérjük kedves olvasóinkat, aki tud, segítsen a családnak!

Vályiné Borbély Katalin telefonszáma: 06-70/249-40-06. A család hálás lenne az anyagi támogatásért is. Bankszámla­számuk: Vályiné Borbély Katalin, Erste Bank: 11600006-00000000-65869031

– Hegyi Erika –


Vannak még csodák itt is!

Vannak még csodák itt is!

Emőd, Gelej, Miskolc – A 3 gyermekes családnak nincs hol laknia, de lehet, hogy megoldódik a problémájuk.

 

Kilátástalan helyzetben a háromgyerekes emődi család

Kilátástalan helyzetben a háromgyerekes emődi család

Emőd – Három kislányt nevel nagy nélkülözésben Emődön egy fiatal házaspár. Az albérletben, amelyben élnek nincs áram, a házat a bank árverezi. Ha valaki megveszi, menniük kell, de három gyerekkel aligha van esélyük másik albérletet találni. Helyzetük kilátástalan.
A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .

Emőd.
BOON.HU


hirdetés