Emo-tüntetés Szibériában

Több tucat emós fiatal tüntetett szombaton a szibériai Krasznojarszk városában az orosz törvényhozók terve ellen, amellyel a politikusok betiltanák öltözködési stílusukat az iskolákban. Az egyik demonstráló egy helyi tévének nyilatkozva közölte: nem érti, miért akarják megtiltani az emberek önkifejezését, amikor öltözködésükkel, életvitelükkel senkinek sem ártanak. Az emo kifejezés az ’emotional’ (érzelmes) szóból származik. Gyökerei az Egyesült Államokban erednek.

Az orosz törvényhozók még a múlt hónapban kezdték meg egy olyan javaslat kidolgozását, amely megtiltaná az “emo és goth” szubkultúrák divatjának követését az iskolákban. A teljes törvénytervezet jövőre készülhet el. Ez ellen tüntettek most a divat követői a szibériri Krasznojarszkban. A tüntetők transzparensein olyan föliratok voltak olvashatóak, mint az “öld meg magadban az államot”, vagy a “totalitárius állam a hülyeséget erősíti.”

Az emósok jellegzetes viselete a fekete ruházat, szűk farmer, hosszú, az egyik szemet takaró hajviselet, testékszerek, és smink- még a férfiaknak is. Az eredetileg zenei irányzat a ’80-as években Amerikában alakult ki. Az érzelmesség, az erős és lágy hangok váltakozása jellemzi. Az elmúlt pár esztendőben egyre jobban terjed a fiatalok körében.