Emmi: 155 millió forintra pályázhatnak professzionális színház- és táncművészeti szervezetek

Budapest – A professzionális színház- és táncművészeti szervezetek kiemelt művészeti céljainak megvalósítását támogatja pályázati úton az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 155 millió forinttal – közölte a szaktárca kultúráért felelős államtitkársága szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a színházi előadó-művészeti szervezetek összesen 113 millió forintra pályázhatnak, míg a táncművészeti szervezetek magyarországi és külföldi vendégjátékra, táncművészeti fesztivál, szemle, tematikus előadás-sorozat szervezésére 42 millió forint áll rendelkezésre.

A pályázat keretösszegének részletezésekor azt írták, a határon túli színházak vendégjátékainak befogadására fordítható összeg 25 millióról 30 millióra, külföldi vendégjátékok megvalósításának finanszírozására 10 millióról 15,5 millió forintra nőtt az előző évi kerethez képest.

A független színházi társulatok kiemelkedő színvonalú produkcióinak vendégül látására a tavalyi 10 millió forint helyett idén 14 millió forintra pályázhatnak a színházak.

A kortárs magyar drámák születését és bemutatását ösztönző Katona József produkciós pályázat keretösszege 19 millió forint, a kortárs bábszínházi művek megszületését, illetve bemutatását támogató Weöres Sándor bábszínházi pályázaté pedig 20 millió forint, azaz 5 millió forinttal több, mint 2016-ban.

A színházi nevelési programban, drámapedagógiai foglalkozásokon részt vevő színházi munkatársak képzését 10 millió, a színházak akadálymentesítésének megvalósítását 4,5 millió forinttal támogatja a tárca.

A pályázatok keretösszege a pályázó szervezetek adminisztrációs terheinek könnyítése miatt emelkedett, ugyanis a színházi szervezetek országos forgalmazásának és a táncművészeti produkciók létrehozásának támogatására az NKA pályázati kerete biztosít forrást – áll a közleményben.

– MTI –