Magyarország

2011.07.27. 16:24

NFM: eddig 41 építőipari cég került "A" és "B" kategóriába

Budapest  (MTI) - Eddig 160 építőipari társaság közül 41 kivitelezőt sorolt "A" és "B" kategóriába az építőipari cégek minősítését végző Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán az MTI-vel.

Budapest  (MTI) - Eddig 160 építőipari társaság közül 41 kivitelezőt sorolt "A" és "B" kategóriába az építőipari cégek minősítését végző Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán az MTI-vel.

 Az iparosított technológiával épült lakóházak és társasházak szakkivitelezői kiválasztási rendszerének - az épületgépészeti és az építési munkák - területén további 102 építőipari vállalkozás vár minősítésre, négy társaságot pedig elutasítottak a szakszerűtlen múltbéli kivitelezésekért, illetve a minősítő bizottság megtévesztésének kísérlete miatt.

A Zöld Beruházási Rendszer keretében a panel lakóházak energiahatékonysági felújítási munkáit végző szakkivitelezőknek 2011 májusa óta kötelező minősítést megszerezniük.

A rendszer kidolgozását és bevezetését az elmúlt kormányzati ciklusokban a közpénzek felhasználása körül tapasztalt visszaélések, a felszámolásba menekülő kivitelezők, illetve a szakszerűtlen munkát végző és a hatósági előírásokat megsértő cégek tették indokolttá - áll a közleményben.

Leszögezik: az NFM kötelessége és feladata, hogy a pályázati pénzek felelős és ésszerű felhasználása garantált legyen. Az állami forrásokból származó támogatások kezelésével kapcsolatos jogforrások lehetővé teszik a szakkivitelezőkre vonatkozó speciális feltételek támogatási szerződésben történő meghatározását a panel-felújítási pályázatok esetében is.

A minisztérium fontosnak tartja, hogy a pályázati pénzek felhasználásával megvalósuló panel-felújítási munkálatokat kizárólag az adott területen megfelelő referenciákkal, a szükséges tárgyi, személyi és pénzügyi feltételekkel rendelkező vállalkozások végezhessenek. Ez a panelházakban lakók érdeke is, hiszen egy-egy épület felújítása komoly anyagi ráfordítást, 5-10 évre vonatkozó kötelezettségvállalást jelent a projektben résztvevő lakástulajdonosok számára - hívják fel a figyelmet.

Mint írják, a minősítési rendszer bevezetését több szakmai és civil szervezet, így a Panel Érdekképviseleti Egyesület, a Magyar Építőanyagipari Szövetség, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata, valamint a Magyar Ablakgyártók és Forgalmazók Egyesülete is támogatta.

Az ÉMI Nonprofit Kft. által működtetett nyilvános minősítési rendszer a minősítési szabályzat alapján, a minősítésnek megfelelő, egyetlen jól teljesítő építőipari vállalkozást sem zár ki a pályázatokhoz kapcsolódó a kivitelezési munkálatokban történő részvételből, azonban az építőipari társaságok – a minősítési kategóriájuknak megfelelő - tényleges műszaki, pénzügyi alkalmassága szerint meghatározott értékhatárig vállalhatnak megbízásokat. A minősítési rendszer ennek megfelelően versenyjogi szabályokat nem sért. Az ÉMI Nonprofit Kft. a minősítéseket folyamatosan végzi, a Minősítési Szabályzatban meghatározottak szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!