Emlékugrás Szenes Hanna tiszteletére

Emlékugrással állítanak méltó emléket a budapesti születésű, izraeli nemzeti hősnek, Szenes Hannának magyar és izraeli ejtőernyősök csütörtökön. Az akció napján nyílik meg Budapesten az Izraeli Kulturális Intézet, amelynek nyitó ünnepségén az emlékugrás résztvevői is bemutatkoznak – mondta el a Független Hírügynökségnek Angyal S. László, az emlékugrás kezdeményezője.

Az emlékugrást csütörtökön délelőtt 10 órakor hajtják vége. Öt magyar és öt izraeli ejtőernyős, összesen 10 fős csapat száll fel a Budaörsi repülőtérről egy Li-2-es (DC-3 Dakota) géppel, amely korabelinek számít, hisz sokban hasonlít ahhoz a géphez, amelyből annak idején Szenes Hanna is kiugrott, hogy teljesítse küldetését.

Szenes Hanna 1939 szeptemberében vándorolt ki Palesztinába. 1941-ben a Sdot Yam kibuc tagja lett és csatlakozott a Haganához, a zsidó védelmi fegyveres szervezethez. Azon 17 magyar zsidó egyike volt, akiket a brit mandátum területén az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyarországi zsidók deportálását. Szenes Hanna két társával együtt 1944 márciusában, Dél-Baranyában ért földet a partizánok által ellenőrzött területen. Itt több akcióban vett részt, majd júniusban a magyar határon egy csendőrjárőr elfogta. Bebörtönözték és brutálisan megkínozták, de ő ennek ellenére nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit. A fasiszta magyar katonai bíróság golyó általi halálra ítélte, és 1944. november 7-én, 23 éves korában a Margit körúti fegyház udvarán agyonlőtték.

Szenes Hannát Izraelben nemzeti hősként tisztelik, utcákat neveztek el róla, naplója, versei, dalai széles körben ismertek. Az emlékugráshoz számos kulturális program kapcsódik: a rákövetkező nap például Szenes Hanna emlékhelyeken rendeznek tisztelgést, szeptember 4-én pedig, Szenes Hanna megzenésített versének előadása után a róla készült dokumentumfilmet mutatják be a budapesti President Szállodában.
hirdetés


hirdet�s