Emléktúrával indult a téravatás és megemlékezés

Slezsák József (balra) és Demeter Zoltán a megemlékezésen
Slezsák József (balra) és Demeter Zoltán a megemlékezésen - © Fotó: Mezővári Attila
Galvács – Tanösvényt, teret és emlékművet is avattak a nemzeti ünnepen.

A helyi önkormányzat, valamint a Galvácsért Baráti Kör Egyesület, a Bükk 900 Természetbarát Egyesület közreműködésével az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából emléktúrát szervezett a Bódva-völgyi Ötvenhatosok Tanösvényen. A túra után bensőséges ünnepségen adták át a falu központjában újonnan épített emlékművet és felavatták a megújult teret.

Közel kétszázan

Az emléktúrára a sűrű ködös idő ellenére is mintegy 170 iskolás érkezett Szögligetről, Miskolcról, Edelényből, Szendrőről. A túrázók így a kísérőikkel, meghívott vendégekkel, galvácsiakkal együtt közel 200-an indultak útnak a tanösvényen. Az útvonalon egy-egy kopjafánál emlékeztek a 56-os eseményekre, hősökre. A Görög-bérc tetőn, a már felszállt ködnek köszönhetően, gyönyörű panoráma mellett koszorúzták meg a Bódva-völgyi 56-osok Emlékművét és a Kilátópontot. A túrázókat a célba érkezést követően Galvács önkormányzata forró teával és gulyással látta vendégül.

Ebéd után a túrázók, a meghívott vendégek és helyi érdeklődők jelenlétében átadták az 1956-os emlékművet és felavatták a galvácsi főteret, mely az Október 23. tér elnevezést kapta. Az avatás és megemlékezés a szendrői Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági zenekarának élő térzenéjével indult, majd műsort adott Pozsolt Éva, Kovács Balázs és Kiss Tivadar.

Az egybegyűlteket Slezsák József polgármester és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte. Elő­adásában megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharcról Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, míg a Galvács és környékének akkori eseményeiről dr. Hatvani Zoltán. Az emlékművet megáldotta Ferenc Károly esperes és Benke András tiszteletes, majd az ünnepség koszorúzással ért véget.

– ÉM –