Emléktábla az újhelyi hadikórház ápolóinak

Rózsahegyi Tamás (jobbra) és Grubert Roland a tábla avatásán
Rózsahegyi Tamás (jobbra) és Grubert Roland a tábla avatásán - © Fotó: Bánhegyi Gábor
Sátoraljaújhely – Talán ­kevesen tudják, de az első világ­háború idején a sátoralja­újhelyi Dohánygyár egyik kétszintes épületében vöröskeresztes hadikórház működött négy kórteremben összesen 212 ággyal.

Az ott szolgálatot teljesítő ápoló­nők emlékére avattak egy emléktáblát a napokban a Dohánygyár sarkánál. Az emléktáblát Rózsahegyi Tamás, a büntetés­-végrehajtási intézet parancsnoka és ­Grubert ­Roland, a Vöröskereszt ­megyei igazgatója avatta fel.

– A közeli galíciai frontról hordták Újhelybe a sebesülteket és a fertőző betegeket – mondja Rózsahegyi Tamás. – Az ápolónők a kórházból a saját műszakjuk végeztével jöttek ide szolgálatot teljesíteni. De nem csupán itt ápolták a betegeket, hanem a kisded­óvóban, a jelenlegi Esze Tamás iskola épületében, és még magánházaknál is helyeztek el betegeket.

A háború a hadikórházakban is szedte áldozatait. A kolera, a vérhas és a tífusz nem csupán a frontharcosokat nem kímélte, de az ápolónők közül is többen megbeteged­tek és elhunytak. Ez is a magyarázata annak, hogy miért nyugszanak nők is a sátoraljaújhelyi Hősök ­temetőjében.

– ÉM-BG –


Hősök

A sátoraljaújhelyi Hősök temetőjébe elsőként Balázs Józsefet, a 12. honvéd­ezred katonáját temették, aki 1914. szeptember 12-én hunyt el az újhelyi hadikórházban.

Az ápolónők közül az elkapott fertőzések következtében vesztette életét Országh Jánosné, Suhajda Mária, Balázs Erzsébet, Burján Mária és Bermann Zsanett.