Emlékművet avattak Sáta község néhai főjegyzője tiszteletére

Miskolc, 2015. május 29., péntek (MTI) – Emlékművet avattak a Borsod megyei Sáta községben Szelekovszky Sándor néhai főjegyző tiszteletére, akit hamis vádak alapján hurcoltak el a 2. világháború után az egykori Szovjetunió területére, és ott odaveszett. A kopjafa a helyi polgármesteri hivatal udvarán kapott helyet – mondta a település polgármestere pénteken az MTI-nek.

Szalmás Zsoltné (Fidesz-KDNP) felidézte, csaknem 70 évvel ezelőtt történt a községben ez az esemény, aminek “bár nem volt hatása a nagypolitikára, nem volt nemzetközi vagy országos visszhangja, helyi viszonyokban mégis jelképezte a 2. világháború utáni hazai helyzetet”.

Hozzátette: hamis vádak alapján 1946-ban elhurcolták Szelekovszky Sándort, Sáta község főjegyzőjét és Olexa János bírót. Szovjet katonák holttestének a meggyalázása volt a vád ellenük, ami főbenjáró bűnnek számított. Az elhurcolás után mindkettejüket megkínozták, de Olexa János bíró végült hazaért. Szelekovszky Sándor jegyzőt azonban vagonba rakták és az akkori Szovjetunió területére vitték – mondta a polgármester.

Kitért arra, a főjegyző soha többé nem láthatta a családját, a feleségét és a gyermekeit. A legkisebb gyereke 1946-ban született, így ő nem is ismerte az édesapját.

Szalmás Zsoltné tájékoztatása szerint a család számos megpróbáltatáson ment keresztül a deportálást követő időszakban. A családfőről alig tudtak valamit, később kiderült, hogy a kommunista rezsim áldozata lett, kilökték egy vagonból még 1946-ban.

Emlékeztetett: Sáta nem hagyta magára az öt gyermeket egyedül nevelő asszonyt. Kérvényt írtak az ügyben, és támogatták a családot.

Hangsúlyozta: csakúgy, mint akkor, a kis borsodi falu most is példát mutat. “A múlt rendbetétele nélkül ugyanis nem építhetünk tiszta lelkiismerettel jövőt” – mondta.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a kopjafát – amelyet fafaragások, magyaros motívumok díszítenek – a néhai főjegyző fia, Szelekovszky László készítette, így állítva emléket édesapjuknak.

– MTI –