Emlékművet avattak a holokauszt cigándi áldozatainak tiszteletére

Oláh Krisztián polgármester, Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Czigándi Varga Sándor szobrászművész (b-j) a holokauszt cigándi áldozatainak emlékére állított emlékmű felavatásán Cigándon 2015. július 9-én.
Oláh Krisztián polgármester, Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Czigándi Varga Sándor szobrászművész (b-j) a holokauszt cigándi áldozatainak emlékére állított emlékmű felavatásán Cigándon 2015. július 9-én. - © MTI Fotó: Vajda János
Cigánd, 2015. június 9., kedd (MTI) – Emlékművet avattak a holokauszt cigándi áldozatainak emlékére a bodrogközi településen kedden.

Az eseményen Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a település életében 1944. április 16-a gyászbetűkkel került be a krónikákba, a fennmaradt iratok szerint 228 zsidó származású cigándit hurcoltak el, akiknek a szenvedése örök mementóként áll előttünk.

A politikus úgy fogalmazott: az itt elhelyezett emlékmű és a zsidó temető felújítása amellett, hogy méltó emléket állít az egykoron itt élt és elpusztított zsidó honfitársainknak, szép példája annak az összefogásnak, amely az együttműködésről, a türelemről és a szolidaritásról szól.


cigand2

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a holokauszt cigándi áldozatainak emlékére állított emlékmű felavatásán Cigándon 2015. július 9-én. MTI Fotó: Vajda János


Latorcai Csaba a hetven évvel ezelőtti, a vészkorszak és a II. világháború által okozott iszonyatos sebekről szólva hangsúlyozta, közösen emlékezünk és gyászolunk a sérelmeket szenvedettekkel és azok leszármazottaival, együtt minden jóakaratú emberrel. Ugyanakkor elutasítunk minden kirekesztő eszmét, az antiszemitizmus és a gyűlöletkeltés minden formáját, és a jog eszközével veszünk ezekért elégtételt, a zéró tolerancia jegyében – fűzte hozzá.

Emlékeztetett: a kormány programot indított a zsinagógák és az elhagyott temetők rendbetételére, 2014-2015-ben mintegy 10 milliárd forintot biztosítottak, biztosítanak a zsidó közösségek számára a közös kulturális örökség megóvására.

Oláh Krisztián (Fidesz-KDNP), Cigánd polgármestere arról szólt: az önkormányzatnak kötelessége volt, hogy az egykor ott élőknek méltó emléket állítson.

Az emlékművet Latorcai Csaba, Oláh Krisztián és az alkotó, Cigándi Varga Sándor leplezte le.

– MTI –