Emlékhelyről emlékhelyre, Déryné nyomában

Akt.:
Emlékséta Miskolcon Déryné Széppataki Róza tiszteletére
Emlékséta Miskolcon Déryné Széppataki Róza tiszteletére - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Az operabarátok szeretnék, ha a miskolci önkormányzat megvásárolná azt a házat, ahol Déryné haláláig lakott.

Emléksétát szervezett Déryné Széppataki Róza tiszteletére szombaton a Miskolci Operabarátok Egyesülete. Déryné az első magyar operaénekes volt, aki 1872. szeptember 29-én hunyt el Miskolcon. Rá emlékezve járták végig az operabarátok azokat a belvárosi helyeket, ahol gyakran megfordult.

Igazi lokálpatrióta

A séta a Színészmúzeumtól indult és Déryné sírjának koszorúzásával ért véget a Szent Anna temetőben.

Nagyné Kovács Ilona az elsők között érkezett a sétára. Lapunknak elmondta: nagy örömmel jött, hiszen ő minden olyan rendezvényen szeret részt venni, ami Miskolc történelmével, értékeivel kapcsolatos.

Igazi miskolcinak vallja magát, mint mondja, már a nagymamája is itt született. Amikor Ilona középiskolás volt, az osztályfőnöke fontosnak tartotta, hogy diákjai megismerjék Miskolc nevezetességeit, híres embereit és történelmét.

A rajztanára pedig gyakran vitte őket a galériába, egyéb képzőművészeti kiállításokra.

– Olyan szemléletet alakítottak ki bennünk az akkori pedagógusok, hogy igényünk legyen városunk megismerésére – tette hozzá Ilona.

Az egyesület szeretné, ha a miskolci önkormányzat megvásárolná a Hunyadi utca 52. szám alatt található házat, Déryné utolsó lakhelyét, hogy az a város kulturális örökségévé válhasson.

Az idei emléksétával erre is szerették volna felhívni a figyelmet.

ÉM-HE