Emlékbizottság a Sólyom-per áldozatai emlékére

Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére emlékbizottságot állít fel a honvédelmi miniszter, így tisztelegve a Sólyom-per 1950. augusztus 19-én koholt vádak alapján kivégzett áldozatai előtt. Szekeres Imre maga vezeti majd a bizottságot, melynek alakuló ülése vasárnap, azaz augusztus 19-én lesz – derül ki a szaktárca közleményéből. A grémium szeptember 15-ig dolgozza ki javaslatait azzal kapcsolatban, hogy milyen módon lehetne helyreállítani a hősök emlékét.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Nagy Imre Társaság közben arról is megegyezett, hogy október 13-án katonai tiszteletadással emlékezik meg a hős katonák újratemetésének évfordulójáról – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Bocskai István, a tárca szóvivője.

Hét vezető katonatisztet: Sólyom Lászlót, Illy Gusztávot, Pórffy Györgyöt, Beleznay Istvánt, Révay Kálmánt és Merényi Gusztáv tábornokot, illetve Lőrincz Sándor ezredest a Rákosi-rendszer ideje alatt egy koncepciós perben ítélték el és rövid időn belül ki is végezték őket.