Emelt szintű érettségi kell a bejutáshoz

Tízből hét diák bízik abban, hogy az érettségi évében bejut valamelyik egyetemre vagy főiskolára – derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) által készített felmérésből. Minden negyedik megkérdezett középiskolás azt mondta, hogy legkésőbb az érettségi utáni évben szeretne felvételt nyerni, a diákok mindössze 3 százaléka nem reméli, hogy valaha is egyetemre járhat. A középiskolások körülbelül fele szerint egy tárgyból kell emelt szintű érettségit tenni a sikeres felvételihez.

A diákok 68 százaléka bízik abban, hogy az érettségi évében felvételt nyer az egyetemre – derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) kutatásából. Középiskolásokat kérdeztek meg országszerte. Kiderült, hogy 24 százalékuk legkésőbb az érettségit követő évben, 5 százalékuk a matúrát követő néhány évben számít sikeres felvételi vizsgára. 3 százalékuk gondolja úgy, hogy egyáltalán nem lesz képes bejutni felsőoktatási intézménybe.

Különbség van a gimnazista és a szakközépiskolai tanulók várakozásai között. Míg a gimnazisták 73 százaléka biztos az azonnali sikerben, addig a szakközépiskolába járó tanulók csupán 50 százaléka érzi úgy, hogy sikeres felvételi vizsgát tesz az érettségi évében.

A diákok 46 százaléka szerint egy tantárgyból kell emelt szintű érettségit tenni ahhoz, hogy bekerüljenek a népszerű felsőoktatási intézmények karrierszakjaira. 41 százalékuk véleménye az, hogy ehhez két tantárgyból kell nehezített vizsgát tenni. A diákok 79 százaléka a többletpontokért vállalkozna a nehezített vizsgára.

A pedagógusok háromnegyede szerint az orvosi és egészségügyi pályára készülő diákoknak a bejutáshoz mindenképpen emelt szinten kell érettségizniük. A jogi és szociális igazgatási szakokat is a legnehezebbek között tartják számon. A tanárok csaknem egyharmada úgy gondolja, hogy az informatikai és a műszaki pályára készülőknek is szükséges az emelt szintű matúra.

A pedagógusok szerint legjobb elhelyezkedési lehetőségekre az informatikai és műszaki végzettséggel rendelkezők számíthatnak, a tanárok majdnem fele gondolja úgy, hogy az iskola befejezése után azonnal munkát lehet találni ilyen végzettséggel. Leginkább a pedagógusi, az agrár, a bölcsészettudományi, és a művészeti végzettségű diákokról gondolják, hogy egyáltalán nem tudnak majd elhelyezkedni.