Emelt összeg a sárga csekken

Az adósoknak komolyabb fejtörést tíz százalék körüli forintgyengülés okozna. Kis túlzással azt lehetne mondani, hogy Magyarországon egy ideje szinte mindenki devizában adósodik el.

Erre utal a Magyar Nemzeti Bank a nemrég kiadott negyedéves jelentésében is, amikor megemlíti, hogy a háztartási és a vállalati piacon egyaránt folytatódott a deviza alapú hitelezés térnyerése.

Miközben az elmúlt három hónapban a forintalapú lakáshitelek növekedési dinamikája szinte leállt, a svájcifrank hitelek összességében 87 százalékkal bővültek. Akik devizában adósodtak el, azok – a forint utóbbi időben tapasztalt gyengülése miatt – a havi törlesztőrészletük valamelyes emelkedésére kell, hogy számítsanak. Pénzpiaci elemzők szerint a drágulás mértéke nem vészes, hiszen nem emelkedik annyira a svájci frank és az euró árfolyama, ami úgymond “padlóra küldené” a családi büdzsét.

A 253 forintos euró például csupán 4 százalékos emelkedést jelent a legalacsonyabb, 243 forintos árfolyamhoz képest, de ez is csak annál jár ugyanennyi többletköltséggel, akinek éppen a csúcs heteiben folyósították a hitelét. Az adósoknak komolyabb fejtörést legalább tíz százalékos forintgyengülés okozhatna, erre azonban (mármint a 275 forintos euróra és a 175 forintos svájci frankra) szerencsére semmi jel nem utal.

P.A.