Friss hírek

2007.10.16. 10:58

Vona Gábor: az ügyészség közvetve bizonyította a Magyar Gárda jóhiszeműségét

<p>A Fővárosi Főügyészség közvetve bebizonyította, hogy a Magyar Gárda nem rosszindulatú, rasszista, egyesület. Ezt Vona Gábor, az egyesület vezetője mondta a Független Hírügynökségnek annak kapcsán, hogy az ügyészség szerint törvénytelen az egyesület működése. Vona szerint ugyanis, ha a Gárda elleni kampányban csak az alapszabály hiányosságait sikerült felfedni, akkor ez közvetve bizonyítja, hogy nem lehet ellenük felhozni olyan vádakat, amik a közbeszédben és a sajtóban is előkerültek az alapítás óta.</p>

Az ügyészség szerint az egyesület alapszabályában nem szerepel az a kitétel, hogy katasztrófavédelmi, rendvédelmi feladatokban vehet részt a Magyar Gárda - mondta Vona Gábor. Az egyesület vezetője szerint ezek a kitételek csak az egyesület internetes oldalán találhatóak meg, az alapító nyilatkozatban, az alapszabály szerint valóban nem jogosultak ilyen feladatok ellátására. Vona szerint a katasztrófavédelmi és rendvédelmi részről szóló mondatok csupán azt jelentik, hogy szükség esetén, például árvízkor a Gárda tagjai is szívesen segítenek a bajba jutottakon, mint ahogy teszi ezt több más egyesület is önkéntes alapon.

Azt, hogy a Gárda működése jogszerű legyen, valószínűleg egy egyszerű jogi lépéssel megoldják, ezzel kapcsolatban vélhetően kedden délelőtt már dönt is az egyesület elnökségi ülése - mondta Vona Gábor, aki azonban részleteket erről a döntés előtt még nem árulhatott el. Az egyesület vezetője hozzátette, az, hogy csak az alapszabályban talált hiányosságokat az ügyészség, közvetve a Gárda működése melletti bizonyíték. Az ügyészségi vizsgálat ugyanis ezek szerint nem talált az egyesület működésében olyat, ami rasszista, náci, paramilitarista csoportként állíthatná be a Magyar Gárdát - tette hozzá.

Az egyesület már készül 600 új tagjának október 21-i avatására. Vona Gábor a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy az avatás szerinte békésen fog lezajlani, hiszen az egyesület nem valami ellen, hanem valami mellett - a magyarságért - jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!